Dva poslanci ovlivnili páteční jednání Poslanecké sněmovny

Premiér Vladimír Špidla (vlevo) a poslanec Josef Hojdar po ukončení hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, Foto: CTK

Páteční sněmovní hlasování o vyjádření nedůvěry koaliční vládě a o jedenácti základních zákonech vládní reformy veřejných financí zviditelnilo dva poslance - sociálního demokrata Josefa Hojdara a občanského demokrata Petra Kotta. Proč? To je otázka pro Josefa Kubeczku.

Premiér Vladimír Špidla  (vlevo) a poslanec Josef Hojdar po ukončení hlasování o vyslovení nedůvěry vládě,  Foto: CTK
Sociálně demokratický poslanec Josef Hojdar se ve sněmovně stal velmi sledovaným mužem. Zdržel se totiž hlasování, když sněmovna rozhodovala o vyslovení nedůvěry vládě. Fakticky svým krokem sice vládu neohrozil, ale jen zvýraznil svůj odstup od její činnosti. Novinářům to zdůvodnil tím, že nemohl hlasovat, protože ještě nebyly projednány reformní zákony, ke kterým podal pozměňovací návrhy. Všech 11 zákonů pak sněmovna schválila. Právě po hlasování o reformních zákonech však Hojdar na dotaz novinářů prohlásil, že kdyby věděl, jak hlasování dopadne, přidal by se k opozici a vyjádřil by nedůvěru vládě. Vláda tak díky tomuto poslanci pravděpodobně ztrácí ve sněmovně většinu.

Kolem sociálně demokratického poslance Josefa Hojdara se však rozhořel další skandál. Hojdar totiž oznámil, že během dvou měsíců viděl při pracovních cestách za sebou vozy, jejichž poznávací značky si zapsal a předal sněmovní komisi pro kontrolu BIS. Má podezření, že ho tajná služba sleduje:

"Pro mě je to zklamání, protože jsem přepokládal, že komise k tomu přistoupí vážněji a zodpovědněji. Bohužel komise se zastavila v okamžiku, kdy začalo hlasování ve sněmovně. Takže vlastně žádné usnesení nebylo přijato. Jestliže se došlo k tomu závěru, že na seznamu, který jsem komisi předal, jsou dvě auta registrována BIS a že to vůbec nic neznamená, tak jsou to argumenty, se kterými nejsem ochoten se ztotožnit."

Těsně na konci týdne však komise své prohlášení vyostřila. Předseda komise pro kontrolu BIS Jan Klas prohlásil, že v blízkosti Hojdara se skutečně opakovaně pohybovaly automobily, z nichž dva prokazatelně patří tajné službě. Podle něj žijeme v policejním státě. Klasovo prohlášení premiér a předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla popřel. Zdůraznil, že kontrarozvědka neměla za úkol sledovat zákonodárce, který odešel z klubu nejsilnější vládní strany. Přesto bude muset ředitel BIS Jiří Lang ve středu předložit sněmovní komisi pro kontrolu BIS další a nezpochybnitelné dokumenty o tom, že dva vozy tajné služby nikdy neměly za úkol Hojdara sledovat.

Hojdar se tímto skandálem stal doslova nejsledovanějším politikem v Česku. Zda se poslanec vrátí do sociálně demokratického klubu bude jasné po zasedání konference strany Ústeckého kraje. Pak se chce Josef Hojdar rozhodnout. Vedení sociální demokracie ale doufá, že se revoltující poslanec uklidní a do klubu sociálních demokratů se vrátí. V to pevně doufá i premiér Vladimír Špidla, který nesmí ztratit těsnou většinu 101 hlasu:

"Požádal jsem pana poslance, nebo zeptal jsem se ho, zda vstoupí zpět do poslaneckého klubu. Má otázka nebyla zodpovězena. Přesto jsem přesvědčen, že tu cestu najdeme, že se situace změní a že tento dílčí problém vyřešíme."

Dílčí problém to pro českou vládu rozhodně není. Jestliže balíček reformních zákonů například nepodepíše prezident Václav Klaus, vrací se znovu k hlasování do sněmovny. A v tuto chvíli bude muset vláda svého revoltujícího poslance znovu získat na svojí stranu doslova za každou cenu.

Petr Kott  (na archivním snímku z 9. července 2002),  Foto: CTK
Zcela jinak se ve sněmovně zviditelnil poslanec za Občanskou demokratickou stranu Petr Kott. Po neúspěšném pokusu své strany vyjádřit nedůvěru vládě se totiž opil tak, že nebyl schopen zúčastnit se klíčových hlasování o reformě veřejných financí.

Vedení Občanské demokratické strany v Libereckém kraji, za níž Petra Kott získal poslanecký mandát, během víkendu o incidentu jednalo. Závěry shrnul liberecký šéf ODS, senátor Přemysl Sobotka:

"To, co udělal, je pro nás skutečně přes hranu našeho tolerování. V této chvíli se musí rozhodnout pan poslanec Kott, jestli se vzdá svého mandátu, protože podle Ústavy neexistuje žádný mechanismus, abychom ho odvolali. Já pevně věřím, že celou situaci vyhodnotí a odstoupí z mandátu poslance a navíc ukončí členství v ODS, protože svým chováním výrazně poškodil dobrou pověst."