Premiér Špidla věří, že poslanci reformu přijmou

Premiér Vladimír Špidla (vlevo) a předseda ČMKOS Milan Štěch, foto: ČTK

Na politické scéně vrcholí boj o reformu veřejných financí a státní rozpočet na rok 2004. S jejich schválením v parlamentu spojil premiér Vladimír Špidla další existenci své vlády. Více informací má Milena Štráfeldová:

Premiér Vladimír Špidla  (vlevo) a předseda ČMKOS Milan Štěch,  foto: ČTK
O reformě, která má zastavit další zadlužování státu, se bude v Poslanecké sněmovně jednat už příští týden. Poslanci ale již nyní avizují řadu pozměňovacích návrhů, které mají vládní návrh reformy změkčit. Nesouhlasí s ní dokonce i někteří sociální demokraté. Josef Hojdar, který kvůli sociálním škrtům, jež reforma přinese, opustil poslanecký klub ČSSD, dokonce prohlásil, že bude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Premiér připustil, že jednání o reformě vneslo do sociální demokracie neklid:

"Je ovšem jasné, že reforma veřejných financí je zásadní dílo a zásadní politické střetnutí a v takovém okamžiku strana nikdy nemůže být zcela jednotná. Myslím si, že i v ODS jsou naprosto odlišné postoje a že začínají kolísat, protože ODS řeší těžkou úlohu."

Premiér Špidla však na reformě trvá a je přesvědčen, že si její nutnost uvědomuje celá vládní koalice. Z jeho prohlášení v posledních dnech ale vyplývá, že se schválením balíku reformních zákonů v původní podobě už tak striktně nespojuje další osud kabinetu. Během odborářských protestů na konci minulého týdne připustil, že o konkrétních úpravách reformy lze ještě jednat. Za zásadní považuje postupné snižování zadluženosti státu:

Aby byla reforma schválena ve sněmovně, musí pro ni zvednout ruku všech 101 poslanců vládní koalice. S Josefem Hojdarem hodlá o jeho hlasu hovořit premiér ještě během pátku. Přesto je podle komentátorů pravděpodobnější, že reforma projde spíš sněmovnou nežli Senátem. I v tom je ale Vladimír Špidla optimista:

"V poslední době proběhlo asi čtyři sta hlasování v řadě, která vládní koalice vyhrála. V naprosté většině případů prošly návrhy i Senátem. Že to nikdy není lehké ani ve sněmovně, je jasné."

Hlasování o balíku reformních zákonů a s tím spojeného osudu Špidlova kabinetu si všímá i zahraniční tisk. Britské Financial Times uvedly, že premiéra čeká příští týden zatím nejtěžší zkouška za dobu, co je v čele vlády. Zatím nelze odhadovat, jak hlasování dopadne, výsledek může být v podstatě jakýkoli.