Premiér Zeman se sešel s americkým velvyslancem Stapletonem

Rudou růži s černou stuhou položil v pondělí mezi ostatní svíčky a květiny od českých občanů před budovu amerického velvyslanectví v Praze premiér Miloš Zeman. Poté sešel i s americkým velvyslancem v ČR Craigem Stapletonem. Ten po jednání novinářům řekl, že premiér Zeman, který byl minulý týden nemocen, přišel Spojeným státům vyjádřit podporu a solidaritu české vlády. "Česká republika se jasně vyjádřila, že až najdeme viníky poskytnou nám plné partnerství a podporu," poznamenal Craig Stapleton. S premiérem hovořil velvyslanec i o konkrétních nabídkách pomoci z české strany. "Od středy jsme nenalezli v troskách žádné živé. A místa neštěstí v New Yorku a Washingtonu jsou velmi malá," upozornil Stapleton novináře. Česká republika nabídla po neštěstí Spojeným státům záchranný tým, tato nabídka ovšem zůstala nevyužita.

Česká republika stejně jako ostatní státy NATO vyjádřila po teroristických útocích Spojeným státům plnou podporu. Je také ochotna v případě, že bude viníkem nějaký stát, k vojenské pomoci podle pátého článku Washingtonské smlouvy o společné obraně členských států NATO.

Premiér Zeman byl v pátek propuštěn po pětidenní léčbě na urologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice. Ledvinovou koliku mu způsobilo tělísko organického původu velikosti fazole.

Autor: Eva Petržílková