Premiéra Grosse mrzí, že Václav Klaus odmítl jmenovat mladé čekatele na soudce

Premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) mrzí, že prezident Václav Klaus odmítl jmenovat 32 čekatelů na funkci soudce. Je jim totiž méně než třicet let a podle Klause jsou na tak zodpovědnou funkci příliš mladí. Předseda vlády se obává, aby odmítnutí kandidáti neodešli z justice do advokacie či jiných oborů. Politici ODS naopak prezidentův postup schvalují.

O věkové hranici pro jmenování soudců hovořili v diskusním pořadu televize Prima i stínová ministryně spravedlnosti ODS Eva Dundáčková a místopředseda sněmovny za KSČM Vojtěch Filip. Oba hlasovali pro zákon, který stanovuje pro jmenování soudců hranici 30 let. Podle přechodného ustanovení se ale omezení netýká právníků, kteří byli justičními čekateli v době přijetí zákona. "Na kroku pana prezidenta mi vadí, že si osobil víc práva, než sám má, protože my jsme tu věkovou hranici stanovili pro ty, kteří nastupují od přijetí zákona do cyklu justičních čekatelů," řekl Filip. Podle něj měli být čekatelé jmenováni. Dundáčková uvedla, že by budoucí soudci měli procházet selektivním výběrem, aby se jimi stali jen ti, kteří prokázali vysokou odbornost a míru schopnosti soudit. "Nemělo by být automatické, že kdo se stane soudním čekatelem, stane se jednoho dne i soudcem," poznamenala.

Předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa Primě řekl, že je rozhodnutí prezidenta protiústavní a doufá, že se čekatelé obrátí na Ústavní soud. Soudcům i ministerstvu spravedlnosti vadí, že prezident se rozhodl pouze na základě věku a podle nich nehodnotil odbornou stránku kandidátů. Právě justičními čekateli chtělo ministerstvo vypomoci některým krajům, které se potýkají s nedostatkem soudců. Soudcovská unie se snaží dlouhodobě o vznik soudcovské samosprávy, která by se podílela na jmenování justičních funkcionářů. Soudci podle Jirsy uvažují o založení soudcovské rady, která by omezila zasahování moci exekutivní do moci soudní.