Premiéři V4 se sejdou v Dobříši k jednáním o evropské ústavě

Premiéři zemí visegrádské čtyřky se 1. října sejdou v Dobříši a hlavním bodem jejich jednání bude otázka budoucího znění evropské ústavy. Polský premiér Leszek Miller ještě den předtím přijede do Prahy, aby zasedl k bilaterálním jednáním se svým protějškem Vladimírem Špidlou.

Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko, které V4 tvoří, vstoupí příští rok do EU. Patří k evropským zemím, které mají výhrady k současnému návrhu Ústavy EU. Obávají se totiž, že velcí členové EU budou ve výhodnějším postavení než menší a střední země. Nedávno se v Praze konala neformální schůzka 15 státních tajemníků zemí, které se znění ústavy nejsou spokojeny. Hodlají usilovat o změny na mezivládní konferenci, která začne 4. října.

Maďarsko, Polsko a bývalé Československo vytvořily visegrádskou skupinu v roce 1991 z iniciativy bývalého českého prezidenta Václava Havla. Rozdělení Československa v roce 1993 pak změnilo visegrádskou trojku na čtyřku. Naposledy se premiéři setkali v červnu ve slovenských Nízkých Tatrách. Visegrádu nyní předsedá Česká republika.