Prezident Klaus: Česká republika není součástí protiirácké koalice

Česká republika není součástí koalice, která zahájila válku s Irákem. Je o tom přesvědčen prezident Václav Klaus. V prohlášení, které vydal po čtvrteční schůzce s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou, dále lituje toho, že se krizi kolem Iráku nepodařilo vyřešit diplomatickými prostředky. Václav Klaus podle svého mluvčího Tomáše Klvani věří, že "cílů vojenské operace bude dosaženo účinně a rychle a že se obejde bez velkých ztrát na lidských životech a utrpení civilního obyvatelstva."

Prezident si ve čtvrtek pozval na Pražský hrad šéfa české diplomacie Svobodu. Podle Klvani byla schůzka plánována dlouho dopředu. Přiznal ale, že spolu hovořili i o ministrově posledním kontroverzním výroku. Svoboda ve středečním vysílání BBC uvedl, že dojde-li k vojenské operaci, stojí ČR na straně koalice, protože je to koalice demokratických států a Irák neplní dlouhodobě své závazky. Premiér Vladimír Špidla i další členové vlády přitom jednoznačně uvedli, že Česko se protiirácké vojenské operace neúčastní. "Pro pana prezidenta je rozhodující stanovisko celé vlády tak, jak jej prezentoval pan premiér Špidla," dodal Klvaňa.

Vláda ve svém středečním prohlášení uvedla, že "chápe koaliční operaci jako poslední prostředek vedoucí k naplnění příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN, avšak lituje, že se nepodařilo pro tento krok získat nový mandát OSN". Ministři v prohlášení potvrdili, že se česká protichemická jednotka útoku na Irák nezúčastní. "Zasáhne jen k zachraňování životů kohokoli a kdekoli na území Kuvajtu i v okolních státech," dodal Špidla. Jiný výklad prohlášení vlády je podle premiéra zavádějící. Také Klaus je s tímto postojem spokojen. "Je rád, že jsou jeho postoje v této věci shodné s postoji české veřejnosti a české politické reprezentace," dodal mluvčí.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění je většina Čechů proti válce v Iráku. Václav Klaus prý mezinárodní situaci bedlivě sleduje. "Je to nakonec vrchní velitel ozbrojených sil," dodal Klvaňa. Na ranní jednání Bezpečnostní rady státu však prezident nezavítal, protože to byla technická záležitost, poznamenal mluvčí. Žádné podobné schůzky jako dnes se Svobodou se podle něj rovněž zatím nechystají.

Autor: Eva Petržílková