Prezident Klaus jednal s americkým velvyslancem Cabanissem

Současná politická situace v obou zemích a vzájemné vztahy byly tématem pátečního jednání prezidenta Václava Klause s velvyslancem Spojených států Williamem Cabanissem na Pražském hradě. Tiskový odbor prezidenta nechtěl žádné další podrobnosti sdělit. Podle mluvčího prezidenta Petra Hájka byl rozhovor "velmi přátelský". Oba politici se zřejmě dotkli několika citlivých témat - například oficiální návštěvy Klause ve Washingtonu či otázky zrušení vízové povinnosti pro české občany cestující do USA.

Prezident Klaus od svého nástupu do funkce v roce 2003 podnikl několik cest na druhou stranu Atlantiku, doposud však neuskutečnil oficiální návštěvu. Podle některých komentátorů jeho vztahy s Bílým domem mohl dočasně poznamenat jeho nesouhlas se zahájením americké vojenské operace v Iráku. Některé české i americké zdroje nyní uvádějí, že prezidentově oficiální cestě do Spojených států již téměř nic nebrání. Podle některých informací zbývá pouze dohodnout termín návštěvy.

Nedořešena je stále otázka zrušení víz pro české občany, kteří chtějí navštívit USA. Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda na toto téma několikrát jednal s americkými představiteli, šance na odbourání vízové povinnosti je však stále malá. Česká republika společně s Polskem doufá, že členství v Evropské unii její vyjednávací pozici posílí.