George Bush se v Bílém domě setkal s Václavem Klausem

Prezident Vaclav Klaus, foto: ČTK

Václava Klause přijal v úterý ve Washingtonu americký prezident George Bush. K více než půlhodinové schůzce došlo nečekaně, Bílý dům ji potvrdil pouze den předem. Oba státníci spolu hovořili o Předním východě, ale i o české vládní krizi. Více už Milena Štráfeldová:

Prezident Vaclav Klaus,  foto: ČTK
Vztahy mezi Spojenými státy a Českou republikou jsou velmi přátelské, řekl bezprostředně po setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem Václav Klaus. Jeho cesta do Bílého domu však byla poměrně dlouhá - přijetí v Oválné pracovně se mu dostalo až po dvou letech ve funkci hlavy státu. Důvodem byl zřejmě Klausův rezervovaný postoj vůči americkému tažení v Iráku. Ten dal český prezident najevo i v rozhovoru s tehdejším velvyslancem USA v Praze Craigem Stapletonem. Nyní je podle politologů tato roztržka už minulostí. Sám Václav Klaus po schůzce s Bushem uvedl, že spolu diskutovali o světové politice i současné situaci v Česku:

"Já myslím, že hlavní dnešní téma pro něho a pro nás je Middle East, Střední východ, poslední situace v Libanonu. Dlouze jsme diskutovali o situaci v Evropě, o poměrech v České republice, včetně nedávné politické či vládní krize. Já myslím, že to bylo velmi přátelské setkání, a těším se na další."

George Bush se v souvislosti s vládní krizí v Česku otázal Václava Klause, zda by jejím řešením nebyly předčasné volby. Český prezident mu vysvětlil, že je podle ústavy nemůže jako hlava státu vyhlásit a že situaci musí vyřešit politické strany. Václav Klaus v Bílém domě také potvrdil, že postoj České republiky vůči Iráku se nemění. Česko bude nadále podporovat spojeneckou akci a pomáhat při výcviku iráckých bezpečnostních sil. V této souvislosti spolu oba státníci hovořili i o tom, že některé evropské státy v irácké otázce mění své stanovisko:

"Já rozumím tomu, že Spojené státy a prezident Bush chtějí jasnou evropskou pozici. Americká strana chce slyšet, že my neděláme kroky, které ohlašují naše sousední nebo jiné evropské země,"

Prezidenti České republiky a Spojených států Václav Klaus  (vlevo) a George Bush,  foto: ČTK
prohlásil český prezident. Se svým americkým protějškem naopak nemluvili o vízové politice ani o termínu Klausovy oficiální návštěvy v USA. K příští schůzce obou prezidentů by mělo dojít 9. května v Moskvě, při oslavách 60. výročí konce 2. světové války. Během své návštěvy v Bílém domě Klaus také předal Georgi Bushovi svou novou knihu o cestě Česka k demokracii, kterou nyní představuje ve Spojených státech.

Češi žijící v USA schůzku obou prezidentů vítají:

"Je výborné, že k tomu konečně došlo. Pan prezident Klaus o to hodně stál a pro jeho dá se říct protiamerický postoj k tomu dosud nedošlo. Je samozřejmě dobré i pro Českou republiku, že se americký prezident setkal s českým prezidentem oficiálně a že z toho snad také bude něco v médiích,"

uvedl například vydavatel Amerických listů v New Yorku Petr Bísek. Současně však zalitoval, že prezident Václav Klaus si ani během své současné návštěvy Spojených států neudělal čas na setkání s českými krajany.