G. Bush pozval V. Klause do Washingtonu

Václav Klaus a George W. Bush v Bruselu, Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český prezident Václav Klaus se dočkal - americký prezident George Bush ho na úterním summitu NATO a Evropské unie v Bruselu osobně pozval na návštěvu USA, která by se měla uskutečnit ve velmi brzké době. Oba si při této příležitosti krátce promluvili. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Václav Klas po setkání sdělil, že se George Bush mimo jiné zeptal na politickou krizi v Česku. Oba prezidenti spolu živě diskutovali během přípravy na společný snímek všech hlavních účastníků summitu.

Václav Klaus a George W. Bush v Bruselu,  Foto: ČTK
Ten byl příležitostí pro případné urovnání jistý rozporů, které se mezi USA a některými západoevropskými spojenci objevily v souvislosti s iráckým konfliktem. Jak na večerní tiskové konferenci uvedl Václav Klaus, na všech jednání téměř unisono znělo:

"Ze strany prezidenta Bushe opakovaně věty: 'Evropa je náš nejdůležitější partner v prosperitě i míru' a 'Chceme s vámi spolupracovat.' To prostě byla základní myšlenka, která byla opakována v nejrůznějších tóninách, a to je myslím shrnutí jeho postoje. Ze strany nás, tedy evropských členů debaty zněly podobné výroky. Já bych snad za všechny, které tam zazněly, vyjádřil stanovisko německého kancléře Gerharda Schrödera, který říká: 'Silná Evropa není protiváhou Spojených států, ale lepším spoluhráčem.'"

Prezident Václav Klaus si také pochvaloval jednu obecnou myšlenku, která celému summitu dominovala:

"Myslím, že jediná trošku obsahovější otázka, která tam byla nastolena, je to, jak se celý den v Bruselu nesl v terminologii, že jsme jednotní v hodnotách, což všichni řečníci skloňovali. Myslím, že bylo správně některými řečníky připomenuto, že lidské chování ovlivňují hodnoty na straně jedné a hodnoty na straně druhé a že zdůrazňovat pouze jednu z těchto věcí je chybou. A že pokud nejsou v souladu hodnoty a zájmy, tak dochází k různým problémům. Já myslím, že to je správný důraz. My ho zdůrazňujeme také a mně to velmi konvenuje, abychom tuto věc zdůrazňovali a připomínali."

Václav Klaus, který se summitu NATO-USA zúčastnil spolu s premiérem Stanislavem Grossem a na schůzce Evropská unie-USA předsedu vlády nahradil, označil Bushovu návštěvu v Bruselu za pozitivní signál pro transatlantické vztahy. Zároveň zdůraznil, že tyto vztahy byly v minulosti "démonizovány", a je proto třeba rozbít tento mýtus. Nebylo by prý také dobré přeceňovat příliš současný pokrok. "Žádný zázrak se zde nestal," uvedl prezident Václav Klaus po bruselské vrcholné schůzce.