Prezident Klaus jmenoval ministry Grossovy vlády

Kabinet premiéra Stanislava Grosse se může ujmout vlády. Prezident Václav Klaus ve středu na Pražském hradě oficiálně jmenoval koaliční tým složený z ministrů ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Zatímco úřadující předseda ČSSD Gross převzal jmenovací dekret již minulý týden, jeho 17 ministrů složilo slib do rukou prezidenta až ve středu hodinu před polednem. Grossova sestava převezme správu země od vlády, která padla na konci června po demisi premiéra Vladimíra Špidly. Gross se rozhodl pokračovat v koaliční spolupráci s lidovci a unionisty, ve funkcích ponechal i většinu Špidlových ministrů.

Ve čtvrtek a v pátek Gross uvede do úřadů pět nových ministrů, informoval ČTK Úřad vlády. První bude ve čtvrtek v 10:00 ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD), hodinu poté doprovodí premiér na ministerstvo místního rozvoje Jiřího Paroubka (ČSSD), o dalších šedesát minut později uvede do funkce nového ministra vnitra Františka Bublana (nestraník za ČSSD). V pátek do svých nových úřadů usednou ministři Unie svobody-DEU. Pavel Němec, který do vládní krize vedl místní rozvoj, oficiálně nastoupí na ministerstvo spravedlnosti v 09:30, o hodinu později předseda vlády předá ministerstvo obrany Karlu Kühnlovi. Zbývající dva nováčkové v kabinetu - místopředseda vlády pro hospodářství Martin Jahn a ministr bez portfeje Jaroslav Bureš budou patrně úřadovat ve Strakově akademii.

Nová vláda má 18 křesel, tedy o jedno více než ta předchozí, ministři budou jako dosud spravovat 15 resortů. Sociální demokraté mají 12 členů, obě menší koaliční strany po třech ministrech. Objevilo se v ní šest nováčků a dvě ženy. Opozice Grossův tým kritizuje, nečeká žádné pozitivní změny a tvrdí, že jde o Špidlovu vládu bez Špidly. Stejně jako předchozí kabinet bude i Grossova vláda v dolní komoře spoléhat na těsnou většinu 101 ze 200 hlasů. Nejmladší premiér v historii země si je jistý, že i přes kritiku některých poslanců ČSSD jeho vláda důvěru dostane. Pokud by se tak nestalo, kabinet by padl a sestavování nové vlády by začalo znova.