Přehled tisku

Odstupující premiér Stanislav Gross s prezidentem republiky Václavem Klausem, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentátor Práva si klade otázku, zda s téměř měsíčním zpožděním po Velikonocích dostala ČSSD další šanci na vzkříšení. Jako rozhodující pro výsledek se podle něj rýsují tři postavy, veteráni. "Stanislav Gross se stahuje do Lidového domu a rozhlašuje na všechny strany své odhodlání přivést ČSSD k úspěchu ve volbách. Na otázku, zda bude volebním lídrem, už odpověď nedává. Tuší, že to není jisté.

Odstupující premiér Stanislav Gross s prezidentem republiky Václavem Klausem,  foto: ČTK
Komentátor Práva si klade otázku, zda s téměř měsíčním zpožděním po Velikonocích dostala ČSSD další šanci na vzkříšení. Jako rozhodující pro výsledek se podle něj rýsují tři postavy, veteráni. "Stanislav Gross se stahuje do Lidového domu a rozhlašuje na všechny strany své odhodlání přivést ČSSD k úspěchu ve volbách. Na otázku, zda bude volebním lídrem, už odpověď nedává. Tuší, že to není jisté. Předseda strany je sice jejím lídrem ve volební kampani tradičně, ale nikoli v situaci, kdy odchází do stranického sídla jako na vejminěk," soudí komentátor Práva o prvním ´veteránovi´. Další je podle něj na řadě Bohuslav Sobotka, který "se pomalu začíná vynořovat z politického stínu, v němž strávil předchozí roky. Pozice prvního místopředsedy strany je dobrým odrazovým můstkem, otázka ale zní - k čemu? Sobotka říká, že ambici stát se předsedou ČSSD nevylučuje, ale že ještě chce během neurčeného počtu let pořádně dozrát," konstatuje autor. A dodává, že tím Sobotka "uvolňuje pole pro aktivního Jiřího Paroubka." Ten prý některé členy Ústředního výkonného výboru ČSSD v sobotu okouzlil. Komentátor Práva cituje jednoho sociálního demokrata, který o Paroubkovi řekl, že "byl tak arogantní, skoro jako Miloš Zeman. To je přesně to, co sociální demokraté potřebují." Tentýž člen ústředního výboru také podle komentátora Práva dodal, že "v této straně není možná žádná demokracie, protože by to bylo stejné jako zavádět lidovládu v mateřské školce."

Hospodářské noviny hodnotí odstupujícího premiéra Stanislava Grosse jako nejhoršího předsedu vlády. Podle listu ještě žádný předseda vlády od listopadu 1989 nevykonal tak málo, jako právě Gross. "Kdyby odcházel v lednu, dalo by se napsat: Slibně mluvil o moderní levici. Kdyby rezignoval v únoru, sklidil by potlesk za nelehké umění odejít. Kdyby padl v březnu, zněl by epitaf: alespoň si nezadal s komunisty. Jenže on k nim před aprílovým hlasováním o nedůvěře šel prosit o shovívavost. Kdyby skončil před čtrnácti dny, šlo by mu přiznat jakousi handlířskou čest při dodržování dohod; i ta už je vniveč," píše list. Připomíná zároveň, že Gross sice končí jako premiér, ale zůstává jako šéf ČSSD. "Během patnácti let v politice se Stanislav Gross, muž bez vlastností, naučil ovládat dveře k moci. Některým je chvályhodně přibouchl (Zemanovi při cestě na Hrad), jiným otevřel (ekonomům Jahnovi a Mládkovi). Tuto práci dveřníka si nyní ponechává: v příštích dvanácti měsících bude mít velké slovo při sestavování kandidátek. Zda na ně sám sebe pustí bude záležet na preferencích. Ale ze všeho nejspíš šéf strany právě zahajuje hledání nového volebního lídra," míní Hospodářské noviny.

Lidové noviny se všímají toho, že pokaždé, když se objeví nějaké hlasování o zásadním problému, objeví se mezi 101 koaličními poslanci "hrdinové", kteří začnou v médiích razantně brojit proti záměru zbývající stovky poslanců. Ohánějí se přitom morálními zásadami a veřejnost "s napětím sleduje, zda hrdina svým výhružkám dostojí". Výsledek bývá většinou totožný, hrdina se dobrovolně nebo pod nátlakem podvolí. Výjimkou je pouze Hana Marvanová, která se však vzdala mandátu, aby vláda mohla pokračovat bez ní. "Tentokrát jsou v roli ´hrdinů´ poslanci ČSSD Jan Kavan s Vladimírem Laštůvkou... Dostanou se ti nynější alespoň tak daleko jako Marvanová," ptá se list.


Václav Klaus,  foto: ČTK
Vystupování Václava Klause k evropským otázkám je kombinací racionality, částečných pravd i čisté demagogie, píšou Hospodářské noviny. Nyní ve své hře o evropskou ústavu navíc vytáhl velmi nebezpečné karty, protože přenesl diskusi z věcné roviny na pole emocí a spor o další směrování unie přemaloval v souboj národního hrdiny s hydrou nedemokratického superstátu. "Prezident na svoji ostrou kritiku dostal ostrou odpověď - a je pokrytecké, že si bere zdejší občanstvo jako rukojmí svého osobitého pohledu na svět," uvádějí Hospodářské noviny.

Pokud Václav Klaus v zahraniční kritizuje euroústavu jako soukromník, je to v pořádku, píše Právo. V takovém případě se však nemá co imperátorsky urážet a zatahovat do toho celou zemi. Má-li pro svá tvrzení nezpochybnitelné argumenty, nechť jimi břitké jazyky v Bruselu třeba utluče. Pokud však chce Klaus euroústavu vymazat z povrchu země coby český prezident (a ono to tak vypadá), ozval se proti tomu šéf Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek právem. Prezident má přece dle naší ústavy zastupovat stát navenek, tedy zastupovat i oficiální zahraniční politiku ČR, jež se k euroústavě staví vstřícně, konstatuje Právo.


Místopředseda ČSSD Jiří Paroubek,  foto: ČTK
V Česku se dějiny dějí zbytečně, píše Mladá fronta Dnes. Dvacet procent obyvatel chce, aby se vrátil polepšený socialismus. Je to zhruba tolik obyvatel, kolik podporovalo komunisty před druhou světovou válkou. Padesát let zkušeností se socialismem na podpoře komunistů nic nezměnilo. S jediným rozdílem, tehdy komunisti na scénu dějin přicházeli, dnes odcházejí. V Česku je dnes očekává týž aplaus jako tenkrát. Je to vtipný souběh, míní list. Nový předseda vlády Paroubek příznivě hodnotí možnosti spojenectví s českými komunisty. Připadá mu, že je realista. V téže chvíli hostí v Praze čeští komunisti komunistické předáky z 32 zemí. V době narůstajícího kapitalismu chtějí rehabilitovat socialismus. Paroubek by komunisty chválit neměl, soudí Mladá fronta Dnes, vždyť právě proto je premiérem, aby socialisti mohli oživit vládu bez podpory komunistů. Být s komunisty je riskantní. Komunisti vždy posílali vše, co se jim nelíbilo, do propadliště dějin. Teď tam jdou sami, Paroubek by měl vědět, že spolky s nimi mu neprospějí, stojí v komentáři Mladé fronty Dnes.


Někteří čeští policisté neprošli testem poctivosti, který pro ně přichystala Mladá fronta Dnes. Její redaktoři odevzdali na služebnách po celé zemi 77 peněženek coby nálezci. V každé z nich bylo od dvou do pěti set korun. Když se druhý den po peněženkách pídili, tentokrát v roli majitelů, ve 13-ti případech jim je policisté zapřeli. Deset z nich se nakonec přece našlo, ale až poté, co redaktoři odhalili svou pravou totožnost. Nejhůře dopadla Praha. Zde majitele obelhali v 6-ti případech z 8. Ministr vnitra František Bublan s výsledky testu spokojen není a zaručil, že viníci budou potrestáni. Policejní prezident Jiří Kolář slíbil, že kauzu prošetří inspekce. Pardubický policista, který peněženku převzal, zaevidoval, ale nevrátil, už přišel o místo. Ne všude však strážci zákona klamali. Například na služebně Brno-střed rozběhli pátrání a jen podle bezejmenné objednávkové kartičky k zubaři majitele kontaktovali. To vše zvládli do hodiny, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Státní společnost Osinek žaluje Vysoké pece Ostrava ze skupiny Mittal o 1,4 (jednu celou čtyři desetiny) miliardy korun, píší Hospodářské noviny. Osinek ovládá privatizovanou firmu Vítkovice Steel a nelíbí se mu ceny, za které Vysoké pece dodávají do Vítkovic tekuté surové železo. Žaloba přichází pouhý týden předtím, než se měly obě společnosti dohodnout, jak naloží s dřívějším obdobným sporem o 690 milionů korun. Při teď bude řešit Krajský soud v Ostravě. Skupina Mittal chtěla privatizovat právě Vítkovice Steel, ale komise ji do tendru kvůli obchodním sporům se státem vůbec nepustila. Vítkovicím hrozí, že příští neděli přijdou o dodávky surového železa. Své ztráty v takovém případě odhadují na několik set tisíc korun denně. Vysoké pece Ostrava pak mohou přijít až o milion korun denně. Vítkovice Steel už chystají nové smlouvy na tekuté železo. V úvahu přicházejí ukrajinské či košické hutě. V Moravskoslezském kraji je více než 15 procent nezaměstnaných. Pokud by se obě firmy nedohodly, o práci by mohly přijít na dobu neurčitou až 2 tisíce lidí, doplňují Hospodářské noviny.


Češi oživili zájem o stavební spoření, uvádějí Lidové noviny. Spořitelny uzavřely v prvních měsících tohoto roku téměř o polovinu více nových smluv, než tomu bylo ve stejném období minulého roku. Loni zájem poklesl, protože se snížila státní podpora a další podmínky se zpřísnily. Rostoucí trend ale hlásí všechny stavební spořitelny. Ty si to vysvětlují jednak oživením trhu a jednak poptávkou po financování bydlení. Krom toho většina spořitelen snížila úročení úvěrů, a to v důsledku podobného kroku České národní banky. Stavební spoření zkrátka zažívá boom, shrnují Lidové noviny.

Úroky z hypoték byly v březnu nejnižší v historii. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesla meziročně o půl procentního bodu na 4,27 procenta. Proti letošnímu únoru sice sazby neklesly tak razantně, ale i přesto banky poskytly více hypotečních úvěrů. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na údaje společnosti Fincentrum. Deset sledovaných bank (kromě Komerční banky) poskytlo lidem v březnu přes 2900 nových hypoték. Stoupá i objem půjčených peněz. Díky tomu, že centrální banka koncem března znovu snížila klíčovou úrokovou sazbu, odborníci čekají, že sazby hypoték mohou dále klesat. Rekordně nízké úroky mohou zvýšit oblibu úvěrů včetně hypoték, píše deník. Zájem o ně bude podporovat i blížící se zvýšení DPH u stavebních prací souvisejících s bydlením v roce 2007. Ti, kdo chtějí stavět, to budou chtít stihnout včas, aby se zdražení vyhnuli, uvádí Fincentrum.


Plzeňský kraj nehodlá respektovat pokyny ministerstva dopravy, uvádí Právo. Ministerstvo se snaží zamezit motoristům ze zahraničí získat snadno český řidičský průkaz, když ve své zemi o původní přišel, a proto jim nařizuje pobývat v České republice alespoň 185 dnů. Jedná se především o německé řidiče, kteří před jízdou pili a policie jim vzala řidičský průkaz. V takovém případě pak musí hříšník podstoupit lékařské vyšetření a udělat náročné psychotesty. To stojí stovky až tisíce eur. Jednodušší a levnější je zajet si do Čech pro nový průkaz. Podle plzeňských zastupitelů je však nová vyhláška, která cizincům ztěžuje získání řidičáku, v rozporu se zákonem. Jaroslav Vejprava z krajského úřadu říká, že je na obcích, jak se k situaci postaví. "Krajský úřad funguje pouze jako odvolací orgán v případě, že se objeví nějaké problémy," říká. V Plzni už několik odvolání obdrželi a vždy jim vyhověli. Podle Vejpravy jim to totiž ukládá právní řád. Zájem Němců o české průkazy je velký, po lednovém nařízení ministerstva dopravy však výrazně poklesl, uzavírá Právo.


Město Jihlava se zúčastní dražby gotického kostela sv. Kříže. Zastupitelé uvolnili 100.000 korun na dražební jistinu. Podle primátora Vladimíra Hinka město vstupuje do dražby jako regulátor s úmyslem zabránit, aby se jeden z jihlavských stavebních skvostů využíval nedůstojně, informuje deník Právo. Dominikánský kostel Povýšení sv. Kříže stojí v Křížové ulici poblíž Masarykova náměstí. Patří k nejstarším chrámovým stavbám v Jihlavě. Byl založen v první polovině 13. století. V roce 1871 jej spolu s klášterem získalo vojsko a presbytář oddělila od hlavní chrámové lodi zeď. Zdevastovaný kostel opustila armáda na počátku 90. let minulého století. Dočkal se nákladné rekonstrukce. Kvůli ekonomickým nezdarům majitele, jímž je společnost Stavby Vysočiny, skončil v dražbě. Vyvolávací cena objektu je jeden milion korun. Nezbytnou investicí bude podle Hinka jen oprava střechy v řádu desetitisíců korun, uvádí Právo.


Skládka a linka na zpracování nebezpečného odpadu v obci Zbuzany nebude. Osm z 15 stanovisek potřebných ke schválení tohoto projektu italské firmy bylo zamítavých. Informuje o tom deník Blesk. Zamýšlená skládka a linka na zpracování nebezpečného odpadu měly vyrůst pouhých 300 metrů od hranice Chráněné krajinné oblasti Český kras. "Kromě vodohospodářů vystoupily proti budování skládky i další obce," řekla listu Miroslava Bíbová z občanského sdružení Karlštejnská cesta, jež proti skládce bojovalo. Nesouhlasné stanovisko vyjádřil také Krajský úřad Středočeského kraje s tím, že skládka je v rozporu s plánem odpadového hospodářství kraje. Podle Blesku za záměrem vybudovat ve Zbuzanech skládku stojí společnosti spojené s aférou kolem havarované skládky toxických odpadů Pozďátky na Třebíčsku. Z ní dodnes unikají do okolí kyselé výluhy a další nebezpečné látky.