Prezident Klaus vetoval návrh zákona o dani z přidané hodnoty

Prezident Václav Klaus vrátil poslancům návrh zákona o dani z přidané hodnoty, který má od 1. května snížit základní sazbu DPH na 19 z 22 procent a zároveň do ní přesunout řadu položek ze snížené pětiprocentní sazby. Jde o klíčový zákon vládní reformy veřejných financí. ČTK to sdělil ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek. Klaus se podle něj rozhodl vetovat i zákon o dani z nemovitostí. Pokud poslanci veto prezidenta přehlasují do 20. dubna, lze podle ministerstva financí stihnout celý legislativní postup do doby vstupu země do EU 1. května. Pokud by se to nepodařilo, znamenalo by to chaos, tvrdí experti. Podle Hájka prezident oba zákony pokládá za "nedobrou směsici" opatření, které Česká republika před vstupem do EU musí udělat, s opatřeními spornými, jež budou mít na české občany a podniky řadu hlubokých negativních důsledků.

Ministerstvo financí nechce samotné prezidentovo veto komentovat, spoléhá však na to, že jej Poslanecká sněmovna přehlasuje. "Stane-li se tak do 20. dubna, vše stihneme v termínu," řekl ČTK mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Navzdory vrácení zákona prezidentem existuje stále velká šance, že bude nová podoba DPH od května platit, řekla ekonomka Volksbank Markéta Šichtařová. "Koalice se však musí zmobilizovat, sehnat své poslance včetně těch, kteří jsou na služebních cestách a zákon pomocí 101 hlasů přehlasovat," uvedla.

Zákon o DPH je složitý a pokud se do poslední chvíle neví, zda bude schválen, může to destabilizovat podnikatelskou sféru, upozornil Petr Hruška z poradenské společnosti České daně. Podle něj je pravděpodobné, že podnikatelé budou muset 25. dubna zaplatit mimořádnou 50procentní zálohu na DPH, se kterou počítá dosavadní zákon. Poslanci tuto zálohu kvůli obrovské nevoli podnikatelů vyškrtli, pokud se však nový zákon o DPH nepodaří schválit, budou ji muset firmy nakonec zaplatit.

Podle zákona o DPH tak, jak jej schválily obě komory českého parlamentu, se měla základní sazba daně z přidané hodnoty od 1. května snížit z 22 na 19 procent. Přesunout se do ní ze snížené pětiprocentní sazby měla ovšem zároveň řada zboží a služeb.