Prezident Klaus: Vláda podpis smlouvy o evropské ústavě bagatelizuje

Prezident Václav Klaus prohlásil, že kabinet Stanislava Grosse bagatelizuje podpis evropské ústavní smlouvy. Klaus kritizuje fakt, že smlouvu schválila vláda těsně před podpisem a neumožnila vážnější diskusi. Vadí mu i to, že až na poslední chvíli dostal od ministerstva zahraničí návrh, aby jmenoval náhradníky, kteří za něho pojedou v pátek smlouvu do Říma podepsat. "Vnímám velmi rozpačitě to, že takovou zásadní věc, jako je podpis smlouvy o evropské ústavě, schválila naše vláda až ve středu. Že to schválila, aniž by se to stalo jakoukoli vážnější diskusí v naší zemi. Je to jakoby neudálost, kterou se vláda snažila zbagatelizovat, a to je špatně," řekl Klaus.

Vláda ve středu rozhodla, že smlouvu za Českou republiku slavnostně podepíše premiér Stanislav Gross a ministr zahraničí Cyril Svoboda. Kritik euroústavy Klaus odmítl dokument stvrdit. O způsobu ratifikace zatím politická reprezentace nerozhodla. Všeobecně se předpokládá, že čeští občané rozhodnou o ústavní smlouvě v referendu. Zatímco páteční podpis bude jen formalitou a slavnostní ceremonií se společným obědem a společnou fotografií evropských lídrů, ratifikační proces očekává Brusel s obavami. Kdyby totiž ratifikace selhala v jediné zemi, nevstoupí text v platnost a bude dál platit dosavadní stav.

Premiér Stanislav Gross byl Klausovým vyjádřením překvapen. "Já mám pocit, že pan prezident přeci jenom začíná v tuto chvíli zbytečně eskalovat některé problémy, protože my jsme spolu o tom, kdo pojede do Říma, hovořili tak před šesti sedmi týdny. To si, myslím, že je dostatečně dlouhá doba, takže tomu moc nerozumím," řekl novinářům.