Prezident si chce promluvit s některými kandidáty do vlády

Prezident Václav Klaus si chce osobně promluvit s některými kandidáty na ministry ve vládě premiéra Stanislava Grosse. Začátkem příštího týdne by měl Gross na Pražský hrad přinést jmenný seznam navrhované vlády, prezident si pak s některými kandidáty pohovoří. Nedá se zřejmě očekávat, že ten samý den, kdy Gross přinese seznam, Klaus vládu jmenuje.

Vyplynulo to z vyjádření mluvčího prezidenta Petra Hájka. V minulých dnech se předpokládalo, že Grossův kabinet by mohl být jmenován již v úterý, nyní se ale nad tímto termínem vznáší otazník. Spekuluje se o tom, že Klaus je složením Grossova kabinetu rozladěn. Hájek tyto spekulace nekomentoval. "Prezident se k tomu vyjádří, až ta vláda skutečně bude hotová," uvedl. Nechtěl odhadovat, zda prezident vládu jmenuje již příští týden.

"Myslím si, že začátkem týdne pan premiér přinese, bude-li ho mít, panu prezidentovi seznam členů nové vlády a pak asi o tom budou mluvit," řekl ČTK Hájek. Na víkend schůzka premiéra s prezidentem plánovaná není, dodal. Hájek považuje za pravděpodobné, že prezident si s některými ministerskými kandidáty ještě osobně promluví. Média spekulují, že Klaus není spokojen s tím, že v kabinetu by měl zůstat Cyril Svoboda (KDU-ČSL) jako ministr zahraničí, výhrady má prý i ke Karlu Kühnlovi (US-DEU), který se má stát ministrem obrany. Mluvčí prezidentské kanceláře neřekl, se kterými kandidáty do vlády si Klaus chce promluvit.

V Ústavě se praví, že prezident jmenuje členy vlády na návrh premiéra. Poslanec ČSSD a člen ústavně právního výboru sněmovny Zdeněk Jičínský ČTK řekl, že prezident teoreticky může jmenování některých ministrů oddalovat a komplikovat, ale ne zabránit. Klaus jmenoval Grosse premiérem 26. července. Tehdy řekl, že si nemyslí, že má prezident republiky obsazovat ministerské posty. "Ale oba se budeme snažit vyhnout něčemu, co bych nazval zřetelným, evidentním konfliktem, totálním, absolutním nesouhlasem s tím či oním jménem," uvedl tehdy Klaus. Ústřední výkonný výbor sociální demokracie velkou většinou hlasů podpořil vládu, kterou sestavil premiér a úřadující šéf strany Gross. V pondělí mají socialisté, lidovci a unionisté podepsat koaliční smlouvu.