Prezident Václav Havel nepochybuje o důkazech Američanů proti bin Ládinovi

Prezident Václav Havel nepochybuje o důkazech, které americké tajné služby shromáždily proti teroristické organizaci Al-Káida. Právě tuto skupinu, v jejímž čele stojí snad nejhledanější muž světa, saúdskoarabský terorista Usáma bin Ládin, Američané podezřívají ze zorganizování nedávných útoků na Spojené státy. Důkazy proti bin Ládinovi ve středu českému prezidentovi předložil americký velvyslanec v ČR Craig Stapleton. "Přestože jsou to důkazy velmi složité, protože také činnost organizace Al-Káida je velmi složitá, nepochybuji o tom, že to jsou skutečné důkazy," řekl ve středu prezident Havel novinářům na neformálním setkání. Americký velvyslanec mu, jak uvedl, přinesl na Hrad ukázat "tlustou knížečku". Prezident přiznal, že ji celou nečetl. "Seznámil jsem se s jejím hlavním obsahem," uvedl.

Důkazy proti bin Ládinovi Američané už v úterý předložili v Bruselu zástupcům členských zemí Severoatlantické aliance. Rada NATO poté rozhodla o tom, že atentáty z 11. září byly na Spojené státy skutečně vedeny zvenčí, a je tudíž důvod uplatnit pátý článek Washingtonské smlouvy. Podle něj je útok na jednu členskou zem považován za útok na všechny spojence. Státy sdružené v NATO se tak přímo zavázaly pomoci USA v boji s terorismem.

Také český premiér Miloš Zeman již v úterý večer hovořil o tom, že Česká republika může spojencům v Severoatlantické alianci poskytnout vojenskou pomoc, zejména polní nemocnice, protichemické jednotky a také zvláštní vojenské průzkumníky.

Autor: Eva Petržílková