Prezident Václav Havel vyjádřil absolutní podporu odvetě USA za terorismus

Prezident Václav Havel vyjádřil "absolutní podporu" zahájené odvetě USA za zářijové teroristické útoky na New York a Washington. "Je na místě klidná trpělivost, není důvod k panice," zdůraznil na mimořádné tiskové konferenci prezident. Podle Havla jsou chvíle, kdy si "naše svobody" žádají určité oběti. Pokud se lidé chtějí svým svobodám a civilizačním hodnotám těšit, musí být připraveni tyto hodnoty bránit i se zbraní v ruce, uvedl prezident. Akce byla podle Havla připravována dlouho a promyšleně. "Není to útok na Afghánistán, není to útok na islám, není to útok proti žádnému národu ani proti nějakému náboženství. Je to ochrana civilizačních hodnot, které spojují mnoho náboženství, mnoho kultur, mnoho zemí, které spojují celý svět," prohlásil prezident.

Mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl ČTK řekl, že prezident se krátce po zahájení útoku sešel s americkým velvyslancem v ČR Craigem Stapletonem. Krafl ale uvedl, že ani Havlovi nikdo předem z USA o útoku netelefonoval.

Podle vicepremiéra Vladimíra Špidly se čeští představitelé dozvěděli o útoku USA na Afghánistán v neděli odpoledne. "Z diplomatických kruhů jsme už krátce po poledni věděli, že se situace odehraje," řekl Špidla v České televizi. Potvrdil to i ministr zahraničí Jan Kavan po mimořádné schůzce s vládními kolegy.

Mluvčí vlády Libor Rouček řekl, že ČR byla na možnost vojenského útoku Spojených států na Afghánistán připravena. "Na všechny eventuality je vláda připravena. Spojené státy a spojenci mají plnou podporu České republiky, nejenom politickou a morální, ale i vojenskou," tlumočil mluvčí stanovisko premiéra Zemana. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v první reakci na útok uvedl, že "použití síly je vždy velmi smutnou věcí". "V tomto případě je ale evidentní, že je použití síly nezbytné," tlumočil ČTK Klausovu reakci jeho poradce Ladislav Jakl. Klaus podle něj také vyjádřil přesvědčení, že tyto kroky Spojených států budou úspěšné a splní svůj cíl.

Zahájení útoku USA na Afghánistán nebude pro Českou republiku znamenat zavedení přísnějších bezpečnostních opatření. Novinářům to po mimořádné schůzce s vládními kolegy řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Ministři bezpečnostních resortů a ministr zahraničí Jan Kavan nyní čekají na aktuální zprávy tajných služeb, které by je měly informovat o souvislostech útoku USA na základny teroristů v Afghánistánu. Podle zpráv, které jim zpravodajci poskytnou, ministři rozhodnou, kdy bude zasedat meziresortní krizový štáb.

Česká republika je v souvislosti s odvetou USA za teroristické útoky připravena poskytnout NATO jeden letoun TU-154 pro přepravu lidí a materiálu. Letoun by mohl také doprovázet letadla s monitorovacím systémem AWACS. Televizi Nova to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. "Severoatlantická aliance, respektive Spojené státy požádaly o pomoc v podobě dopravních letadel, dopravního letectva, takže ministerstvo obrany po dohodě s předsedou vlády (Milošem Zemanem) učinilo na základě této výzvy nabídku, že jsme připraveni Severoatlantické alianci dát k dispozici jeden letoun TU-154 na přepravu materiálu a osob a doprovod letounů AWACS," oznámil Gross.