Prezident žádá odvolání ministrů zdravotnictví a zahraničí i šéfky SÚKL

Prezident Miloš Zeman bude chtít po premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby z funkce odvolal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou. Řekl to v rozhovoru serveru Parlamentní listy. Vadí mu jejich postoj k ruské vakcíně Sputnik. Jejím odmítáním podle něj nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19. Zeman chce, aby ve funkci skončil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), se kterým se dlouhodobě v řadě názorů rozchází. O jejich odvolání chce s Babišem v blízké době jednat. Premiér ale personální změny odmítl, vláda má pode něj teď jiné úkoly, hlavně očkování. Opozice označila Zemanovy výroky za nepřijatelné.

Reakce ministrů

Ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že si za svou prací stojí, případné výměny ve vládě jsou podle něj jasně dány koaliční smlouvou. Petříček míní, že je Zemanovi trnem v oku kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v reakci na prezidentova slova uvedl, že sám z funkce neodstoupí. Ministr "Trvám na tom, že vakcína Sputnik V musí mít před možným využitím v Česku souhlas EMA,“ řekl České televizi. Uvedl také, že pokud evropská léková agentura vyřídí žádost ruské vakcíny kladně, nemá s ní žádný problém.

Zeman prosazuje, aby Česko při očkování využilo ruské i čínské vakcíny. Blatný požaduje, aby byly vakcíny schváleny v rámci Evropské unie, stejně jako ostatní využívané očkovací látky.

Hamáček: Odvolání ministrů navrhuje premiér

Odvolání ministrů navrhuje premiér, řekl k návrhu prezidenta Miloše Zemana šéf koaličních sociálních demokratů Jan Hamáček. Vicepremiér odkázal na dosavadní praxi, kdy o obsazení svých ministerstev rozhodují ANO a ČSSD podle vlastního uvážení. Zemanův názor je podle Hamáčka relevantní v rámci diskuse. Rozumí i tomu, že má hlava státu na různé ministry různé názory. "Ale říkám, že tím, kdo navrhuje personální změny v kabinetu, je předseda vlády," uvedl.