Prezidenti ČR a SR zvažují společné cesty i spolupráci proti dezinformacím

Prezidenti Česka a Slovenska zvažují společné zahraniční cesty, mezi prvními na válkou zasaženou Ukrajinu. Možnosti užší spolupráce mezi oběma zeměmi vidí také mimo jiné v boji proti dezinformacím. Vyplývá to z prohlášení nového českého prezidenta Petra Pavla a jeho slovenské kolegyně Zuzany Čaputové po společném jednání v Bratislavě, kam dnes Pavel přijel na svou první zahraniční cestu ve funkci hlavy státu.

Pavel řekl, že svou plánovanou dubnovou návštěvu Ukrajiny hodlá koordinovat s Čaputovou. "Jsem ráda, že pan prezident přišel s touto nabídkou. Velmi ráda na takovou cestu vyrazím," uvedla Čaputová, která Ukrajinu navštívila loni v červnu. Podle Čaputové společné zahraniční cesty mohou posílit společné zájmy. Prezident Petr Pavel v současné době vnímá visegrádskou čtyřku spíše jako konzultační fórum, které nemá ambice na detailní koordinaci zahraniční nebo bezpečnostní politiky. Prostor vidí v rozšíření spolupráce i na baltské země.

Pavel označil vztahy obou zemí za nadstandardní. Ocenil také společný pohled na řadu problémů. Za velkou výzvu prezidentka označila informační válku. "Naše zpravodajské služby otevřeně hovoří o vlivu Ruska co se týče dezinformací na území Slovenské republiky. Jsme velmi zranitelní. Vliv dezinformací je zjevný. I v této oblasti si umíme představit bližší spolupráci našich zemí," řekla Čaputová. Dodala, že množství dezinformací rozleptává v Česku i na Slovensku soudržnost společnosti, která je pro zvládaní krizí nevyhnutelná.