Prezidenti Klaus a Schuster poděkovali českým a slovenským vojenským chemikům

Prezidenti Česka a Slovenska, Václav Klaus a Rudolf Schuster, vyznamenali v pátek v Praze vojáky, kteří se před časem vrátili z Perského zálivu. "Mohu s klidným svědomím prohlásit, že jste v této opravdu mimořádné misi obstáli se ctí," řekl před nastoupenými vojáky Václav Klaus. Mezi čtyřmi stovkami vojáků byla ale jen asi dvacítka Slováků. Ostatní nepřijeli, protože podle slovenského ministerstva obrany údajně bude lepší, když je nejdříve přivítají v jejich vlasti. Slovenští chemici byli rozhodnutím úředníků dotčeni. Pro postup ministerstva nenašel pochopení ani slovenský prezident Schuster. "Je škoda, že zde naši vojáci nebyli. Je mi to líto a je to líto určitě i jim. Byl to jeden kolektiv a bylo by bývalo dobře, kdyby tam stáli se svými kolegy," poznamenal Schuster.

Vojáci ze společného 1. česko-slovenského praporu radiační, chemické a biologické ochrany působili od března do konce května v Kuvajtu v rámci mezinárodní protiteroristické operace Trvalá svoboda. Hlavním úkolem jednotky byla ochrana Kuvajtu. Chemici byli však připraveni zasáhnout v kterékoliv zemi Perského zálivu v případě, že by tam během války v Iráku byly použity zbraně hromadného ničení.

Schuster přijel za Klausem na návštěvu jako vůbec první hlava státu během jeho tříměsíčního působení na Pražském hradě. Prezidenti hovořili mimo jiné o tom, že spolupráce mezi armádami dvou sousedních zemí by měla pokračovat. Klaus se zmínil o tom, že by se mohlo jednat třeba o nákup techniky u českých zbrojovek. Odpoledne se slovenský prezident setkal s předsedy Poslanecké sněmovny a Senátu Lubomírem Zaorálkem a Petrem Pithartem a také s krajany.