Při explozi ve vojenském prostoru v Brdech byli těžce zraněni dva muži

Výbuch munice těžce zranil dva vojáky, kteří čistili prostor dopadové plochy Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru Brdy, řekla ČTK mluvčí Generálního štábu české armády Magdalena Dvořáková.

Jeden muž utrpěl devastující poranění končetin, druhý je popálený na horní části těla. Vrtulníkem a sanitkou je záchranáři převezli do plzeňské fakultní nemocnice. Bývalá pěchotní střelnice Kolvín je stále pro veřejnost uzavřena. Umožněn je pouze průchod po značených zpevněných komunikacích a trasách. Záchranáři měli původně ohlášený výbuch a zasažení více lidí. Na místo vyjelo několik sanitek, vůz pro hromadné postižení osob, povolán byl vrtulník Letecké záchranné služby Líně.

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 po povrchu čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13.000 hektarů asi 10.000 kusů nevybuchlé munice. Z velké části šlo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici. V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu. Hlavní podnět k návratu daly Vojenské lesy a statky, které potřebovaly vyčistit asi 2400 hektarů lesa.