Příslušníci rychlého nasazení dorazili na ruzyňské letiště

Příslušníci 4. brigády rychlého nasazení dorazili v sobotu odpoledne na pražské letiště v Ruzyni. Profesionální vojáci budou letiště střežit v rámci zpřísněných bezpečnostních opatření, o nichž v pátek po nálezu funkční protitankové střely nedaleko jedné z přistávacích drah rozhodl meziresortní krizový štáb. Při ostraze letiště se bude střídat 200 vojáků, řekl mluvčí generálního štábu Vladimír Palán. Vojáci nebudou podle něj mít k dispozici těžkou techniku a budou podléhat velení policie.

Na ostatních letištích v ČR zatím platí bezpečnostní opatření, která byla přijata po teroristických útocích na USA a následné odvetě, a žádná další se nepřipravují.

Zbraň, nalezená ve čtvrtek nedaleko ruzyňského letiště, by podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého vzhledem k umístění zřejmě nebyla schopna sestřelit letadlo. Protitankový granát podle armády nepochází z jejích skladů. Zbraní typu RPG-75 však byla vyzbrojována československá i česká armáda a také například pohraničníci před rokem 1989. Po původu zbraně experti pátrají. Policie podle jejího prezidenta Jiřího Koláře mimo jiné prověřuje, zda nešlo o provokaci.