Prodloužený víkend doprovodí inverze, při slunečném počasí bude přes 20 stupňů

Prodloužený poslední říjnový víkend bude v Česku provázet inverzní charakter počasí, meteorologové očekávají velké rozdíly v teplotách. Při mlze a nízké oblačnosti vystoupí nejvyšší odpolední teploty jen ke 13 stupňům Celsia, ale při slunečném počasí dosáhnou maxima až 22 stupňů. Srážek bude málo, předpověď ode dneška do neděle očekává jen ojedinělé mrholení.

Mlhy nebo nízká oblačnost se mohou někde - hlavně na Moravě - udržet i celý den, v takovém případě tam budou teploty jen kolem 12 či 13 stupňů Celsia. Jinde se postupně vyjasní a bude výrazně tepleji.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat většinou od 15 do 19 stupňů, v pátek, tedy ve státní svátek připomínající vznik samostatného Československa, až 20 stupňů. V sobotu a neděli může teploměr při jasném počasí ukázat i přes 22 stupňů. I v noci budou panovat pro toto období roku nadprůměrné teploty, většinou kolem deseti stupňů nad nulou. Přízemní mrazíky podle meteorologů tedy nehrozí. Meteorologové čekají, že celkově bude letošní říjen mimořádně teplý, zatímco září provázelo poměrně chladné a deštivé počasí.