Prouza: Krize v maloobchodě skončila, ceny potravin klesají třetí měsíc za sebou

Krize v maloobchodě skončila, například ceny potravin klesají třetí měsíc za sebou. Na pražské konferenci obchodníků a výrobců, Retail Summitu, to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáš Prouza. Situace prodejců i dodavatelů podle něj v posledních 20 měsících byla velmi složitá. Nyní dobu krizovou střídá takzvaná doba nulová, která je charakteristická výraznou proměnou chování zákazníka. Mizí například střed trhu, kdy lidé buďto chtějí šetřit, nebo jsou ochotni utrácet, a klesá také jejich loajalita ke značce, řekl Prouza.

"Lidé konečně přestávají mít blbou náladu a začínají pomalu otevírat své peněženky," uvedl Prouza. Ke krizi podle něj ale vůbec nemuselo dojít, kdyby se ve společnosti nešířila panika z výrazného zdražování, která navíc často byla uměle vytvořená, řekl.

S krizí zákazníci podle Prouzy výrazně změnili své nákupní chování. Projevuje se to mimo jiné tím, že mají protichůdné požadavky - chtějí například levné, ale zároveň kvalitní produkty. Kromě toho musí obchodníci čelit poklesu loajality zákazníků.