Průzkum: Stávku odborů podporují dvě třetiny lidí, stávkovat ale většina nebude

Stávku odborů podporují asi dvě třetiny lidí v Česku, naprostá většina z nich ale sama v pondělí stávkovat nebude. Vyplývá to z průzkum veřejného mínění agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Pro stávku jsou hlavně voliči opozice, především hnutí ANO. Ani velká část voličů koalice však nesouhlasí s výrokem premiéra Petra Fialy (ODS), že je stávka neodůvodněná a ze strany odborů nezodpovědná.

Kroky odborů, které na pondělí 27. listopadu svolaly stávku a další protestní akce, podporuje podle průzkumu 64 procent obyvatel Česka. Proti stávce se vyslovilo 27 procent lidí. Pro jsou hlavně příznivci sněmovní opozice, lidé ve věku nad 60 let a bez maturity. Proti stávce se vyjadřovali nejčastěji voliči koalice, především ODS, a také vysokoškolsky vzdělaní lidé. Podle odborových předáků se bude stávkovat ve všech krajích v řadě škol, firem či úřadů. Někde se práce zastaví na hodinu, někde na dvě hodiny či na celý den.

V průzkumu uvedla pouze čtyři procenta dotázaných, že se stávky osobně zúčastní. Dalších 35 procent lidí volí tichou podporu stávky a více než tři pětiny Čechů se na protestech nebudou podílet vůbec. Odbory počet stávkujících nezveřejnily. Předseda nejpočetnějšího odborového svazu KOVO Roman Ďurčo před několika dny uvedl, že v průmyslových podnicích bude stávkovat až milion zaměstnanců, což by představovalo skoro desetinu obyvatel Česka. Školské odbory odhadují, že se do stávky zapojí kolem 70 procent škol.