V sobotu projdou Prahou odboráři, vadí jim reformy vlády

Foto: ČTK

Odboráři chystají na sobotu velkou demonstraci proti vládním reformám. V Praze na Václavském náměstí se spojí s dvěma desítkami organizací a iniciativ, aby vyjádřily svůj názor na opatření vlády. Hlavním cílem je podle nich odstoupení současné vlády. Na akci by se mohli objevit i koaliční politici, například ministr financí Miroslav Kalousek.

Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Připravený průvod půjde od sídla odborů na Žižkově přesně v poledne. Dorazí poté ulicemi na Václavské náměstí. Tam proběhne hlavní část demonstrace. Protesty podpoří například i odbory ve školství, kterým vadí snižování platů učitelů. Celá akce poté skončí ve 14 hodin. Počet lidí, kteří se akce zúčastní, zatím není jasný. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil to nedokázal odhadnout.

"V současné chvíli nejsem schopen říci, kolik přijde lidí z odborových struktur a kolik přijde veřejnosti."

Místopředsedkyně odborů Radka Sokolová ale počátkem týdne řekla, že do Prahy mohly dorazit desetitisíce lidí. Šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása dokonce očekává účast až 100.000 lidí. Do metropole se vypravují zvláštní autobusy i vlaky. Demonstrace bude tlumočena i do znakového jazyka. Celý sobotní protest je součástí a vyvrcholením kampaně Stop vládě, která chce odstoupení kabinetu. Nynější politické události s rozštěpením Věcí veřejných a hledáním potřebné většiny ve sněmovně podle Zavadila odboráři předpovídali. Předák míní, že současné politické turbulence jsou, jak řekl, "inscenovaná záležitost". Má za to, že úspory nejvíce uškodí zaměstnancům.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Skupinou, které to nejvíce uškodí, jsou zaměstnanci, kde po propočtech, které jsme udělali, to zhruba vychází, že dopady z této reformy budou asi 11 tisíc korun na osobu, a to nepočítáme to, pokud ta osoba nebude platit školné, nebo zápisné, jak se nově říká. Nepočítáme to, že pokud by tato osoba vstupovala do důchodového pojištění, což by znamenalo, že by se to zhruba dostalo na částku kolem 25 tisíc na tuto osobu, co se týče zátěže."

Podle premiéra Petra Nečase mají odbory právo demonstrovat. Od reforem a úsporných opatření ale vláda neustoupí. Premiér tvrdí, že by to znamenalo jen další zadlužování státu. Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že odbory mají na demonstraci právo a vláda s protesty počítá.

"Vážím si toho, že to řekly zcela otevřeně a férově. Upozornily, že pokud vláda neustoupí ve svých návrzích v oblasti důchodů, DPH a zelené nafty, pak musíme počítat s protesty. Je to otevřené, férové, je to řečeno za stolem. Tak prostě s těmi protesty musíme počítat. Protesty jsou to dopředu ohlášené, zdůvodněné a legitimní."

Foto: ČTK
Odbory analyzovaly opatření vlády pro roky 2013 až 2015, která kabinet v dubnu schválil.Podle nich šetření Česko nevzdaluje od Řecka, které se dostalo do potíží, ale naopak ekonomickou situaci ještě zhorší. Odboráři nesouhlasí s tvrzením vlády, že škrty dopadnou rovnoměrně na všechny.

"Některé skupiny jako OSVČ na tom vydělají. Propočet znamená, že daňová reforma, která má být spuštěná od 1.1.2013 výrazným způsobem tuto skupinu ovlivňuje - v dobrém slova smyslu. Zhruba se tam mluví o částce 7 miliard. Ten dopad z paušálu, o kterém se teď tak výrazně mluví, kde podle našich propočtů to bude dělat necelých 1,8 by znamenal, že ve své podstatě když to sečteme, tak ta čísla znamenají, že kolem 5 miliard by na tom tato skupina vydělala."

Podle předáka Jaroslava Zavadila odbory budou víc tlačit na růst mezd, aby se ztráty z reforem zaměstnancům dorovnaly.