Podoba reforem se odborům nelíbí

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čtvrteční jednání tripartity, tedy zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů, o důležitých reformách skončilo předčasně. Opustili ho zástupci odborů, podle nichž vláda ztratila morální právo prosazovat reformy. Vadí jim také, že chce reformní změny protlačit bez dohody se sociálními partnery. Vláda oponuje, že bez jednání se nelze dohodnout.

Odboráři vystoupili po jednání tripartity o reformách,  zleva Jaroslav Zavadil,  Jaroslav Pejša a Josef Středula,  foto: ČTK
Protesty, demonstrace, možná i stávku. To všechno chystají odbory proti vládním reformám. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila vláda nemá na realizaci reforem morální právo:

"My jsme přesvědčeni, že vláda otřásla důvěrou nejenom nás, zástupců zaměstnanců, ale i mnoha občanů této země vzhledem k tomu, co se odehrálo v posledních týdnech v jednotlivých kauzách. A proto nemá podle našeho názoru morální právo k tomu, aby takto důležité reformy, které budou znamenat nevratné kroky, prosazovala, a aby je prosadila proti vůli, bych řekl, skoro většiny lidi v téhle zemi."

Odborům vadí, že vláda chce protlačit reformy bez shody se sociálními partnery. Vláda však namítá, že chce jednat dál, ale musí mít s kým. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek navíc odborové předáky obvinil, že mají politické ambice:

Zleva Martin Kocourek,  Jaromír Drábek a Ivan Fuksa,  foto: ČTK
"Pokud nás odbory neustále vyzývají k tomu, abychom objasňovali a diskutovali připravované reformy, tak toto je z jejích strany v přímém rozporu s tím, co dělají. Z toho pro mne plyne, že v současné situaci sledují spíše politické cíle a ambice jednotlivých odborových předáků. Z toho také pro mne plyne riziko, že odbory se stávají spíše politickou stranou než obhájci zájmů zaměstnanců."

Jaroslav Zavadil přiznal, že odboráři odchod z jednání tripartity naplánovali předem a dobře věděli, že na jednání přišli pouze demonstrativně odejít. Vyloučil ale podezření, že odbory konsultují své kroky s opozicí:

"Na to mohu odpovědět, že jsme to samozřejmě věděli, a mohu vás ujistit, že jsme to s nikým nekonzultovali. Nemáme ve zvyku to s kýmkoliv konzultovat. Měli jsme svoje vlastní jednání."

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vidí odchod odborových předáků z jednání jako velmi závažný:

"Tripartita je základním orgánem pro vyjednávání se sociálními partnery, a pokud jeden z partnerů to vyjednávání odmítne, tak to vytváří situaci, kdy skutečně je nasnadě, že volí jiné prostředky než vyjednávání. To je myslím velmi důležité. Já k tomu musím jednoznačně říci, že pokud padají nějaké argumenty, tak je potřeba, aby padaly na správném místě, nikoliv na místě, kde se s nimi nedá nic dělat."

Dagmar Žitníková a Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Odboráři na druhé straně poukazují na to, že jejich návrhy a připomínky k připravovaným reformám vláda zcela ignoruje. Zdůraznila to šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková:

"My nevíme, co bychom měli s vládou v současné chvíli projednávat, když vláda svým usnesením schválila základní atributy důchodové a zdravotnické reformy, a v současné době připravuje obrovskou sociální reformu. Ke všem návrhům jednotlivých zákonů jsme dávali desítky připomínek, ale výsledky jsou nula."

Odboráři proto plánují velký protest na 21. května. Po premiérovi také chtějí, aby svolal mimořádné předsednictvo tripartity. To chtějí i zástupci zaměstnavatelů. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka mají odbory na tento postoj právo, ale jednání musí pokračovat:

"Zájmem této země, zájmem podnikatelů je, abychom jednali. Na programu dnešního jednání byla řada zásadních věcí, týkajících se například národního plánu reforem, proexportní strategie, velmi dobře zpracovaného Zákoníku práce, Občanského zákoníku, čerpání strukturálních fondů, po řadě měsíců nezodpovědně fungujícího, ale konečně nově nastartovaného programu Zelená úsporám. Náš názor je jednoznačný, že se jednat má."

Podle ministra Drábka postoj odborů přípravy a prosazování reformních kroků nezastaví:

"Nemůžeme na obstrukční jednání reagovat nijak jinak, než že budeme i nadále vyzývat odbory k jednání, a my jsme na to připraveni. Nicméně v žádném případě to nebude mít ten důsledek, že bychom zastavili nebo zpomalili přípravu těch kroků, které jsou nezbytné pro Českou republiku a její občany, a které, pokud bychom je neprovedli dnes, tak je bude muset provést nějaká jiná vláda v budoucnu, a budou ještě mnohem obtížnější."