Tripartita se shodla na zavedení předdůchodů

Foto: Pierre Amerlynck / Stock.XCHNG

Tripartita - tedy zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů - se ve čtvrtek shodli na zavedení takzvaných předdůchodů. Od roku 2013 bude možnost odejít do penze za výhodnějších podmínek než v současnosti. Předdůchody budou platit pro všechny profese bez výjimky a nejenom pro obzvlášť namáhavá povolání. Více informací má Jan Charvát.

Foto: Pierre Amerlynck,  Stock.XCHNG
Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody. Do těch mohou lidé odejít už nyní, dostanou ale nižší penzi. To u předdůchodů nebude. Požádat o něj bude lidé moci pět let před dovršením důchodového věku, musí mít naspořené dostatečné prostředky. Na předdůchod by lidem měli přispívat zaměstnavatelé v rámci doplňkového penzijního spoření. Kolik to bude, určí vyjednávání a kolektivní smlouvy. Odbory a zaměstnavatelé s tímto modelem na čtvrtečním jednání souhlasili. Původně ale chtěli, aby do předdůchodu mohli odcházet jen lidé z nebezpečných nebo těžkých profesí. Potvrdil to i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Jaroslav Zavadil
"Nakonec jsme po dlouhém váhání souhlasili s tímto záměrem, nakonec i se zaměstnavateli. Je tam ještě jedna novinka. Po dohodě se zaměstnavateli se nám podařilo prosadit to, aby byla možná diferenciace v rámci projednávání na těch firmách v rámci vyjednávání o kolektivních smlouvách tak, aby zaměstnavatel mohl více zvýhodnit konkrétní profese, o kterých je přesvědčen, že jsou daleko více namáhány."

Potvrzuje to i ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek. Ten Českému rozhlasu řekl, že nárok na předdůchod by si mohly činit i další skupiny.

"Vývoj jde stále dopředu a měli jsme obavu z toho, že pokud jedné skupině lidí dáme tu možnost, aby čerpali předdůchod, tak budeme stále dokola diskutovat o tom, zda ještě nějaká další skupina by neměla být také zařazena do toho seznamu, pak ještě další, a tak dále."

Jaromír Drábek
Na předdůchody budou lidé moci využít nejen příspěvky od zaměstnavatelů, ale i vlastní naspořené prostředky. To by mohli využít například nezaměstnaní starší lidé, kterým se nedaří najít práci. Pokud člověk předdůchod nevyužije, může naspořené prostředky čerpat během normální penze. Novinku by podle ministra práce a sociálních věcí Drábka mohla využít až třetina lidí, kteří teď mají pár let do penze.

"Jsem přesvědčen, vzhledem k tomu, jaká jsou den čísla zaměstnanosti v období těsně před důchodem a jaká jsou čísla obecné nezaměstnanosti a parametry trhu práce, tak v tuto chvíli si myslím, že by bylo reálné, aby ten systém předdůchodů využila až třetina lidí v těsně předdůchodovém věku. Je to ale skutečně naprosto orientační názor."

S předdůchody dojde i na některé změny v oblasti daní. Stát by v důsledku jejich zavedení vybral méně peněz, protože stoupnou úlevy na daních. Podle ministra Drábka ale předdůchody nezatíží státní pokladnu, protože půjde o příspěvek, který budou primárně platit zaměstnavatelé. Jaký rozdíl bude mezi dnešním takzvaným předčasným důchodem a předdůchodem.

Ilustrační foto: Archiv Radio Prag International
"Myslím si, že hlavní rozdíl je v tom, a to je to nejpodstatnější, že zatímco dneska, když jde člověk do předčasného důchodu, tak když mu potom nastane legitimní legislativní věk odchodu do důchodu, tak se mu důchod nemění. Zatímco tady, jak už bylo řečeno, se měnit bude."

Podle nedávno schváleného zákona by se v Česku měl postupně prodlužovat věk pro odchod do důchodu. Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později. děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech.