První část polní nemocnice odletěla na misi do irácké Basry

Prvních 40 členů personálu 7. polní nemocnice odletělo ve čtvrtek po 15:00 z pardubického letiště do Kuvajtu. Zbývajících zhruba 230 vojáků nemocnice se do jihoirácké Basry přesune v dalších dnech. V pátek také dopravní letouny zahájí přepravu vybavení polní nemocnice.

"V pátek a pozítří se zapojí lékaři polní nemocnice do činnosti v improvizovaných podmínkách místních zdravotnických zařízení. Dostali jsme darem od kuvajtské vlády léky v hodnotě tři miliony korun, proto můžeme ihned začít pomáhat. To je také hlavní smysl celé mise," řekl novinářům ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

V letounu Tu-154 nyní armáda přepravuje základní lékařské vybavení a předsunutý tým, který má zjistit situaci v oblasti. Na místě vysušené slatiny na jihu Basry, kde má česká nemocnice stát, se již nyní pohybují čeští vojáci. "Již ve čtvrtek je první tým lékařů v Basře, chemici z Kuvajtu začali s přepravou několik desítek tisíc litrů pitné vody," řekl Tvrdík.

Na přepravu 150 kontejnerů se zdravotnickým vybavením z České republiky použije armáda obří letouny An-124 Ruslan. "Pokud budou létat dvě letadla denně, tak bude přeprava celé nemocnice trvat minimálně jedenáct dní. Většina materiálu poletí v Ruslanech, vojáci a zdravotníci poletí letouny Tu-154," uvedl právní poradce velitele kontingentu Tomáš Zbořil.

Česká mise, kterou schválil parlament tento týden, zahrnuje 270 lidí, vlastní polní nemocnici tvoří zhruba 150 vojáků. "Z toho je kolem dvaceti lékařů, šest chirurgů....dokonce máme i veterináře, psychologa, kaplana. Jsme zabezpečeni skutečně dobře," prohlásil velitel kontingentu Mojmír Mrva.

O vyslání nemocnice požádaly Českou republiku Velká Británie a Spojené státy. Obě země se zřejmě budou podílet i na financování jednotky, jejíž půlroční pobyt v oblasti přijde na téměř 474 milionů korun. Další náklady si vyžádá přeprava materiálu dopravními letadly.

České armádní nemocnice v minulých letech působily v mnoha zemích, například v roce 1996 zdravotníci pracovali ve východní Slavonii, v roce 1999 v Albánii a poté v Turecku; 6. polní nemocnice poté působila i v Afghánistánu.