První listopadový týden patří vědě a technice

V pondělí začal v České republice už desátý ročník Týdne vědy a techniky. Co jeho program letos nabízí.

Týden vědy a techniky je největší vědecký festival v Česku. Pořádá jej Akademie věd a probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích nebo Olomouci. Mottem letošního ročníku je Rozmanitost světa a života v něm. Co si pod tím může člověk představit, prozradila manažerka festivalu Miroslava Klimentová.

Miroslava Klimentová,  foto: www.tydenvedy.cz
"V podstatě tím, že věda obnáší širokou škálu různých oborů a odvětví, kterým se věnuje, tak tématem rozmanitost chceme ukázat na to, jak je věda rozmanitá a jak se věnuje všemu okolo nás."

Vědci proto také letos připravili přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, diskuse a další aktivity. Zazní např. přednášky o vzniku vltavínů, genetice a příjmeních, komixu a současné české literatuře nebo o struktuře a evoluci lidského genomu. Proč se vlastně vědci do podobných akcí pouštějí a nechávají veřejnost nahlédnout za zdi ústavů, do badatelen či laboratoří?

"Samozřejmě i oni ví, že je důležité se o to, čemu se věnují, co mají rádi, co denně dělají, podělit se s veřejností. Samozřejmě další důležitá cílová skupina jsou studenti středoškolských oborů, kdy u nich v době výběru budoucího povolání, může návštěva a prezentace vyvolat zájem o tu vědu nebo jej podpořit a udržet, jpokud už v minulosti vznikl."

K nejvíce navštěvovaným akcím patří během Týdne vědy a techniky dny otevřených dveří jednotlivých ústavů, letos se jich otevře okolo 50, návštěvníci mohou být svědky různých experimentů a mohou si také ledacos sami vyzkoušet.

Elektrárna Dlouhé Stráně,  photo: ČEZ
Obdobně se velkému zájmu těší také dny otevřených dveří některých elektráren skupiny ČEZ jako jsou známé Dlouhé Stráně, jaderné elektrárny Temelín nebo Dukovany. Některé přednášky, které během týdne zazní, budou také přenášeny on line. Miroslava Klimentová doplňuje:

"To, co může být pro tento ročník zajímavé jsou výstavy, kterých je v tuto chvíli zhruba 16. Jedna z výstav je unikátní v tom, že bude probíhat jen jeden den. Je to výstava archeologického ústavu v Brně, kdy 3. listopadu bude v prostorách akademie věd na Národní třídě k vidění několik archeologických nálezů z historické Moravy, které nyní nikde jinde vystaveny nejsou."

Týden vědy a techniky potrvá do 7. listopadu.