Rádio Svobodná Evropa se bude stěhovat z centra Prahy

Jednání Bezpečnostní rady státu, Foto: ČTK

Ministr zahraničí Jan Kavan po jednání Bezpečnostní rady vlády prohlásil, že je definitivně rozhodnuto o tom, že se Rádio Svobodná Evropa/Radio Svoboda přestěhuje z centra Prahy, hlavního města ČR. Redaktoři Radia Svobodná Evropa považují jeho slova za předčasná. O podrobnosti se zajímal Mikuláš Kroupa.

Nedaleko budovy Českého rozhlasu, v bývalém federálním Parlamentu naproti Národnímu muzeu vysílá Svobodná Evropa, která je trnem v oku teroristům po celém světě. Vysílá v mateřštině do islámských zemí bez cenzury a otevřeně. Po útocích na New York 11. září 2001 se v České republice rozproudila diskuse, zda nemá být z bezpečnostních důvodů sídlo Radia Praha přemístěno mimo centrum Prahy. V tuto chvíli Radio Svobodná Evropa hlídají vojáci se samopaly a zátarasy kolem budovy tvoří tři transportéry.

Ministr zahraničí Jan Kavan se domnívá, že diskuse o přemístění rádia je u konce a hledá se pouze vhodný objekt mimo Prahu. Podrobnosti však tají. Prý se s americkým velvyslancem a redaktory Svobodné Evropy domluvil na mlčenlivosti před veřejností.

"Je jasná shoda, že se Radio bude stěhovat. Teď se už s vedením jedná o objektu, kam a jak. Nehovoříme o tom zda stěhovat, ale kam stěhovat."

Jednání Bezpečnostní rady státu,  Foto: ČTK
Mluvčí Radia Svobodná Evropa/Radio Svoboda Sonia Winterová ovšem slova ministra o jistotě stěhování popřela. Možnost přestěhování ale nevyloučila. Faktem zůstává, že samotné stěhování se vedení RFE příliš nezamlouvá. Soudí, že přemístění by bylo příliš drahé. Navíc nechce před teroristickou hrozbou utíkat, ale čelit jí. Pokračuje mluvčí Radia Svobodná Evropa Sonia Winterová.

"Na prvních jednáních jsme se bavili o deseti objektech. Devět z nich bylo mimo Prahu a na tom jsme se shodli, že stěhování by bylo v rámci Prahy. Zbyl tedy jeden objekt, další se hledají. Prostě se hledá alternativa. To, že by mohlo rádio zůstat na svém místě, se nevyloučilo. Od začátku říkáme, jako náš prezident, že se teroristům nebo jejich hrozbě nesmí ustupovat, ale zase jsme zajedno s vládou ČR, že se musí snížit rizika. Tedy chceme zabezpečit co nejvíce bezpečí občanům Prahy. Taky současná budova pro vysílání není právě technicky nejvhodnější objekt."

Kdo případnou opravu, uzpůsobení nového objektu a samotné stěhování zaplatí, zatím není předmětem jednání. To shodně potvrzují obě strany. Jaká jsou v dnešní chvíli rizika možného teroristického útoku na Svobodnou Evropu, o tom jednala Bezpečnostní rada vlády. O výsledku hovoří ministr zahraničních věcí Jan Kavan.

"Na základě informací, které máme k dispozici, se stupeň rizika útoku na Českou republiku v žádném případě nezvýšil. Pokud se změnil, tak se naopak snížil."

O dalším působení Svobodné Evropy v centru Prahy rozhodne vláda do konce svého volebního období tedy do června tohoto roku. S vedením RFE o stěhování má ministr zahraničí Jan Kavan znovu jednat počátkem března.