Radní zatím odložili verdikt o jízdném v Praze, rozhodnou prý ale tento týden

Pražští radní odložili verdikt o zdražení jízdného v městské hromadné dopravě. Rozhodnutí by však mělo do konce tohoto týdne padnout. Stále tak platí, že lidé by mohli platit za jízdenky vyšší částky než nyní už od července, řekli novinářům představitelé vedení města. V návrhu na úpravu cen jízdného chce městská rada ještě některé věci upřesnit. Podle radního Radovana Šteinera (ODS) se týkají třeba zavedení seniorpasu pro důchodce a reformy odbavovacího systému, včetně opětovného zavedení turniketů v metru.

Nikdo z vedení města nechce oficiálně říci, o kolik by se cena jízdenek měla zvýšit. Neoficiálně se ale hovoří o tom, že cena základní přestupní jízdenky za 12 korun by mohla vzrůst na 20, nebo 22 korun. Předplatní kupony by měly podražit přibližně o deset procent. Naopak méně než nyní by mohli díky seniorpasům platit důchodci.

Ceny jednotlivých jízdenek jsou stejné už sedm let, kupony se naposledy zdražovaly před pěti lety. Tržby z jízdného nyní kryjí o něco více než pětinu provozních nákladů dopravního podniku. Zbytek doplácí město. Kritici záměru zase uvádějí, že podnik by měl hledat úspory. Obávají se toho, že se zdražením jízdenek přibude lidí, kteří dají přednost automobilům.