Rezignoval předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička rezignoval. Dopoledne o tom informoval premiéra Andreje Babiše. Důvodem jeho odchodu bylo enormní pracovní vytížení, které už nehodlal dál podstupovat. S výsledky kontroly ministerstva financí odchod nijak nesouvisel, řekl Hnilička novinářům. Někdejší hokejový brankář Hnilička byl pod tlakem od ledna, kdy se navzdory vládním opatřením proti koronaviru zúčastnil oslavy v Teplicích. Server Seznam Zprávy také upozornil, že agentura pro schvalování dotací angažovala externí firmu. V agentuře proto byla kontrola ministerstva financí, která zjistila i další nedostatky. Opoziční politici odstoupení Hniličky uvítali.

Hnilička nechtěl odstupovat dříve, než jeho úřad podá proti zjištění kontrolorů námitky. "Podali jsme námitky ke všem nálezům. Moje rezignace s tím vůbec nesouvisí. Ten proces není ukončen, dělat teď závěry je předčasné. Co můžu říct, že z auditu vyplynulo, že se žádné peníze se neztratily. Některé procesy už byly napraveny. Udělali jsme po cestě spoustu chyb stejně jako každý jiný úřad," vysvětloval. Kvůli koronavirové krizi vedle standardní činnosti agentury musel řešit také finanční kompenzace za vládní opatření kvůli koronaviru, podmínky pro fungování profesionálního sportu a snahu o obnovení toho amatérského.

Novým předsedou agentury vláda jmenovala Filipa Neussera, současného kouče pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval.