RFE/RL chce rozšířit vysílání do Iráku a otevřít tam kancelář

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) plánuje, že během letošního roku rozšíří vysílání do Iráku a chce také v Bagdádu otevřít svoji kancelář. V současnosti vysílá z pražské centrály do Iráku 12 hodin. "Plánujeme podstatně delší vysílání. Existují různé návrhy. Konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo," řekla ČTK mluvčí RFE/RL Sonia Winterová.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, které platí Američané, začalo s vysíláním pro Iráčany na podzim 1998, spolu s relací pro Írán. Nyní může otevřít také kancelář přímo v hlavním městě Bagdádu, neboť po invazi Američanů a Britů padl režim Saddáma Husajna. Situace je tam však i nadále nepřehledná; aktuálně se plánuje obnova Iráku, přičemž dočasná civilní správa je pod vedením Američanů.

Zřejmě i kvůli vysílání do Iráku, které je v arabštině, byla v březnu během války v Iráku z ČR vyhoštěna pětice iráckých diplomatů. Podle českých tajných služeb chtěli rušit vysílání do Iráku, což podle policejního prezidenta Jiřího Koláře nelze jinak, než útokem na budovu. Riziko teroristického aktu na RFE/RL, které sídlí v rušném centru Prahy, po vyhoštění diplomatů podle něj podstatně kleslo.

Začátek vysílání pro Irák a Írán před pěti lety provázela diplomatická roztržka. Obě islámské země toto rozhodnutí nesly nelibě a protestovaly u české vlády. Írán dokonce odvolal svého velvyslance. Zahájení obou vysílání zvažoval tehdejší český kabinet s ohledem na možná bezpečnostní rizika.

Rádio dlouhodobě plánuje rozšíření vysílání na Blízký východ, a to i v souvislosti s bojem proti terorismu. Protože na to potřebuje peníze, ruší vysílání v evropských jazycích; loni například po dlouhých letech skončila relace v českém jazyce. Kvůli bezpečnosti rádia nyní česká vláda hledá náhradní sídlo, konkrétní rozhodnutí ale zatím nepadlo.