Romové protestovali proti extremismu

Foto: ČTK

V nejméně patnácti městech České republiky v neděli protestovaly stovky Romů proti vzrůstajícímu extremismu v zemi. V řadě míst podpořili Romy i další obyvatelé. Ve dvou městech naproti tomu protestní akce narušili extremisté.

Foto: ČTK
Řetězovým protestem nazvali organizátoři sérii akcí proti extremismu v Česku. Jeho nebrutálnějším projevem poslední doby byl dubnový žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Neznámí pachatelé vhodili do domu tři zápalné lahve. Tři ohniště požáru nedaly postiženým šanci účinně oheň hasit ani před ním včas utéct. Z domu nezbylo nic, těžce popálená dvouletá holčička stále bojuje v nemocnici o život. Její rodiče byli propuštěni do domácího léčení, ale zůstávají v ambulantní péči lékařů. Z šesti set místních Romů se ve Vítkove sešla asi čtvrtina. Biskupka Československé církve husitské Jana Šilerová zde věnovala modlitbu nejen popálené holčičce, ale modlila se i za uzdravení české společnosti, která je podle ní nemocná. Podle starosty Vítkova Pavla Smolky ve městě zůstává napětí: "Já si myslím, že teď občané jsou takoví trošičku více citlivější, že ta nálada je tady trošku napnutější, než byla. Dokud se nevyšetří, co za tím žhářským útokem je, kdo byl ten žhář, jestli byl z Vítkova, jaké měl úmysly, tak pak se můžeme bavit, jestli teda máme problémy ve Vítkově anebo někde jinde."

Foto: ČTK
Zde připomeňme slova policejního prezidenta Oldřicha Martinů z konce dubna, že jména pachatelů by policie mohla znát do měsíce.

Poklidný průběh demonstrace asi 150 lidí v Pardubicích hlásil její pořadatel Andrej Horváth, který potvrdil slova jedné z účastnic protestu, že "určitě v těch Pardubicích je větší klid, než na západě nebo severu Čech." Problémy jsou zde menší, ale šlo především o solidaritu, uvedl Horváth: "Jsou i zde, ovšem ne v takovém stádiu, jako třeba v Litvínově a podobně. Tady to takové není, ale je tu také nepouštění do restaurací, odmítání zaměstnávání a takové drobnější věci jsou tady. Ale my se soustřeďujeme i na jiná města. Prostě s nimi cítíme, jsou to Romové jako my."

Foto: ČTK
Že není všude situace růžová, potvrdilo narušení protestů Romů v Chomutově a Ostravě. Na severu Moravy policie vytlačila z náměstí asi 40 pravicových radikálů skandujících heslo "Čechy Čechům!", v severočeském Chomutově osm desítek extremistů donutilo Romy předčasně ukončit jejich protest. Podle magistrátu romští organizátoři akci nezvládli a Chomutov prý už nebude povolovat žádné etnicky nebo rasově motivované demonstrace.

V Brně zase několik stovek Romů podpořili další lidé, včetně antifašistické radikální skupiny Antifa. Jeden z jejích příslušníků uvedl, že nejlepší obranou proti neonacistům je útok, z davu se ozývalo volání po aktivní obraně, zazněl i výkřik „Smrt skinheadům!“.

Liberec podle Miroslava Kotlára z místního romského sdružení patří zase k těm klidnějším místům: "Tady na Liberecku se domnívám, že to je o hodně klidnější, než všude jinde. Jsme rádi, že tomu tak je a přičítám to tomu, že tady nejsou romská ghetta toho rázu, jako třeba v tom Litvínově nebo někde v jiných městech. Není tu takový počet sociálně vyloučených obyvatel, který by přitahoval pozornost extremistů."

Protest v Praze poznamenaly zprávy o narušení akce v Chomutově a přítomní obvinili vládu, že problémy neřeší. Vášně dokonce tlumila policie. Demonstrace se sešly také v Hodoníně, Hradci Králové, Jablonci nad Nisou, Karlových Varech, Karviné, Litvínově, Náchodě, Plzni a Ústí nad Labem.