Rowlingová se postavila proti klecím v českých ústavech

Britská autorka knih o Harrym Potterovi protestovala u českého prezidenta Václava Klause a premiéra Vladimíra Špidly proti klecím, do nichž jsou zavírány v českých psychiatrických ústavech i děti. Podle listu The Sunday Times se Joanne Rowlingová postavila do čela protestu proti této praxi, kterou v dopise své poslankyni v Evropském parlamentu označila za mučení. Informace ČTK o protestu Rowlingové úřady prezidenta a premiéra nepotvrdily. Mluvčí prezidenta Petr Hájek a mluvčí vlády Jindřich Marek ČTK řekli, že je ověří.

Obsáhlou reportáž o používání klecí a zacházení s dětmi a dalšími pacienty v Rábech na Pardubicku přinesl nedělník The Sunday Times před měsícem. Uvádělo se v ní, že některé děti v těchto klecích tráví až na malou chvilku veškerý čas prakticky bez pozornosti personálu, bez hraček. Informace se opírala mimo jiné o práci reportérky, která se nechala do ústavu najmout a pořídila fotografie. Podobnou reportáž vysílala tento týden BBC.

Rowlingová napsala protestní dopis "jako rodič rodiči" také českému velvyslanci v Londýně Štefanu Fülemu. "Odpověděl jsem jí ve stejném duchu - jako rodič rodiči," řekl velvyslanec. "Napsal jsem jí, že informace, tak jak byly uvedeny v The Sunday Times, mne rovněž šokovaly a že jsem požádal české úřady, aby se záležitostí zabývaly," uvedl ambasador. Také vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab v nedávném rozhovoru pro Mladou frontu Dnes viděl problém šíře: "Měla by se změnit celá kultura těchto zařízení, nejde jen o lůžka se sítěmi. Někde už se to podařilo," řekl.