Rozhovor Miloše Zemana pro izraelský deník vyvolal skandál

Miloš Zeman, foto ČTK

Mezinárodní skandál vyvolal rozhovor předsedy vlády České republiky Miloše Zemana pro izraelský deník Haarec, kde na dotaz reportéra, zda-li srovnává Jásira Arafata s Hitlerem český premiér odpověděl: "Jistě. Není mým úkolem hodnotit Arafata, ale každý kdo podporuje terorismus je v mých očích teroristou." Jeho srovnání popudilo Evropskou unii, která prostřednictvím předsedajícího Španělska oficiálně požádaly o vysvětlení. Další informace má pro nás Mikuláš Kroupa.

Miloš Zeman,  foto ČTK
Tvrdými slovy na adresu premiéra Zemana nešetřila ani česká opozice - jeho vyjádření označila za skandální, nehorázná a poškozující zájmy země. Senátor Michael Žantovský, šéf výboru pro zahraniční věci ale včera se "smyslem, nikoliv s formou" výroků vyslovil souhlas. Zemanovy výroky odsoudila palestinská menšina žijící v ČR, naopak Federace židovských obcí je uvítala.

Předseda vlády si vysloužil kritiku i z Hradu - prezident Václav Havel prohlásil, že podobná prohlášení mohou jen zvýšit napětí na Blízkém východě. Je nepřípustné vytrhávat z kontextu rozdílné historické zkušenosti a uplatňovat princip kolektivní viny, vyjádřil své znepokojení prezident.

Zeman i ministr zahraničí Jan Kavan na rostoucí kritiku mezinárodní veřejnosti reagovali prohlášením, že Česká republika podporuje mírové řešení konfliktu na Blízkém východě a je nekompromisní k terorismu i k těm, kteří jej podporují. Ministerstvo zahraničí ubezpečilo i palestinského chargé d'affaires, že česká politika v otázce blízkovýchodního konfliktu se nemění. Česká diplomacie ústy ministra zahraničí Jana Kavana připravila zmírňující vysvětlení pro všechny dotčené strany.

"Došlo k velkému nedorozumění. Rozhovor se vedl v angličtině a na dotaz reportéra, zda premiér srovnává Jásira Arafata s Hitlerem, odpověděl Miloš Zeman anglickým termínem Of course, který rád a často ho používá, i když by v mnohých kontextech Angličan či Američan použil slovíčko např. well. Premiér pokračoval, není mým úkolem srovnávat. Tečka za slovem Of course vyznívá jako souhlas, který nebyl zamýšlen."

Španělský ministr zahraničí Josep Piqué, jehož země nyní předsedá Evropské unii, dnes jejím jménem vyslovil potěšení nad upřesněním české diplomacie a Miloše Zemana k jeho výrokům o palestinském vůdci Jásiru Arafatovi a ujistil českou diplomacii, že Evropská unie považuje vysvětlení za uspokojivé. Diplomatický skandál komentují opoziční politici s rozpaky. Jiří Payne z místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny České republiky.

"Když hovoříme v angličtině my politici, je potřeby zvláštní opatrnosti. Do komunikace s novináři v cizím jazyce se nesmíme pouštět, pokud si nejsme jistí, že vyjadřujeme přesně to, co chceme říci."

Diplomatický přehmat premiéra Zemana někteří přecházejí už s úsměvem, že by se náš předseda vlády měl konečně naučit anglicky, jiní zvláště opoziční politici vidí v Zemanově přístupu způsob, jak chce premiér zviditelnit sebe a svojí stranu před nadcházejícími parlamentními volbami.