Rožnovský skanzen připomene tradiční podzim na Valašsku

Způsob sklizně brambor a jablek, zpracování zelí či přípravu povidel předvede o víkendu rožnovské Valašské muzeum v přírodě, které připravuje program zaměřený na typické podzimní práce na Valašsku. Lidé v sobotu ve skanzenu ochutnají také regionální jídla z brambor, například podlesníky, typické valašské bramborové placky pečené v zelných listech nebo placky z vařených brambor pečené na plotně, sdělila ČTK mluvčí muzea Pavlína Polášková. Lidé budou brambory nejen ochutnávat, ale dozví se také o způsobu jejich sklizně. "V minulosti se brambory kopaly nebo vyorávaly později, až kolem svátku svatého Václava. Hned na poli se třídily do košů podle velikosti na velké, sadbové a drobné, které se spolu s pokopanými musely spotřebovat nejdříve, než se mohly zkazit nebo seschnout," uvedla Pavlína Polášková. Sklízela se také jablka, ze kterých se sušily křížaly, ta nejlepší se ukládala do sklepa na zimní konzumaci, někdo lisoval mošt. Hospodyně dělaly povidla, nakládaly zelí, které bylo až do jara spolu s brambory nejčastější složkou potravy Valachů.