Rytíři z Blaníku se probudili v divadle Semafor

Foto: Dušan Dostál

Divadlo Semafor uvedlo 14. února premiéru svého prvního představení letošního roku, a to muzikálu Rytíři z Blaníku a krasavice Lída. Za vznikem tohoto projektu stojí nejen hlavní osobnost divadla Semafor, Jiří Suchý, ale také muzikant a skladatel Michal Pavlíček, známý především ze skupiny Pražský výběr. Jak k této spolupráci došlo, se dozvíte v následující reportáži, kterou pro Český rozhlas připravila semaforská herečka Marta Sovová.

V divadle Semafor před malou chvílí začala jedna z hlavních generálek nově připravovaného představení Rytíři z Blaníku a krasavice Lída. Marta Sovová má to štěstí nejen v tomto, ale i dalších semaforských hrách účinkovat. Dnes si ale může vyzkoušet úplně jinou roli, a to roli rozhlasové reportérky a vyzpovídat některé herce a tvůrce tohoto projektu.

„Lída je studentkou archeologie, která během jednoho za svých bádání zabloudí až do hory Blaník, kde se setká s rytíři,"říká o své roli představitelka krasavice Lídy herečka a zpěvačka Lucie Černíková, pro kterou je tato postava v Semaforu doposud tou největší příležitostí. Herečka doufá, že diváky zaujme laskavý humor pana Jiřího Suchého, nové melodie Michala Pavlíčka i téma blanických rytířů, které je podle ní v dnešní době stále aktuální.

Na otázku, jak vznikla spolupráce muzikanta a hudebníka Michala Pavlíčka s divadlem Semafor, Jiří Suchý odpovídá: „Začalo to vlastně úplnou náhodou, když jsem byl vyzván, abych napsal text k písni pro televizní seriál Život je ples. Michal Pavlíček napsal hudbu, já text a oběma nám ta spolupráce velmi seděla." Suchý už tehdy věděl, že Pavlíček je člověk, se kterým by se rád setkal i při práci na divadle, a tak se také stalo.

Jiří Suchý,  foto: Katarína Brezovská / Český rozhlas
Během historie Semaforu napsal Suchý řadu textů na melodie například Jiřího Šlitra, Ferdinanda Havlíka nebo dokonce Vladimíra Franze. Přesto je zejména v posledních letech zvyklý psát si hudbu sám. Je autorem libret, textů, hudby, scénáře a někdy i kostýmů ke všem hrám v současném semaforském repertoáru.

„Naše divadlo je v povědomí diváků zapsané v určitém hudebním žánru. Já ty diváky velmi dobře znám, protože se s nimi setkávám téměř denně již 53 let, a tak jsem si i hudbu často psal sám," vysvětluje Suchý. V zápětí ale dodává, že Michal Pavlíček, ačkoliv tvrdý rocker z Pražského výběru, našel veliké pochopení pro semaforský přístup k písničkám, a tak vznikly melodie, které sedí semaforskému stylu. Jiří Suchý doufá, že budou sedět i obecenstvu.

O tom, jak se představení povedlo, se první diváci mohli přesvědčit již na premiéře 14. února. Jiří Suchý je nicméně předem nadšený z toho, jak toto představení o blanických rytířích přesně vychází do doby, kdy v něm lidé uvidí „takové to volání, aby už konečně někdo přišel a udělal na zemi pořádek".

Autor: Marta Sovová
klíčové slovo:
spustit audio