Salvy čestné stráže provázely ukládání ostatků generála Moravce v Čáslavi

Modlitba a salvy čestné stráže provázely dnešní ukládání ostatků brigádního generála Františka Moravce na čáslavském hřbitově. Pietního shromáždění se zúčastnily desítky lidí, mezi nimiž nechyběli politici, zástupci armády, ale i členové Moravcovy rozvětvené rodiny. Smutečního aktu stejně jako předchozího ceremoniálu na vojenském letišti se zúčastnila také Moravcova vnučka Anita Moravcová Gardová, která dorazila do Česka vojenským speciálem s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS).

"Byť musel z této země odejít, musel být v exilu, tak nepřestával být tím, který byl na Československo hrdý," řekla na hřbitově o Moravcovi předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Přestože Moravec prožil dlouhá léta v Americe, přál si podle ní být pochován v Čáslavi, což se mu nakonec splnilo.

Někdejší velitel československé rozvědky pracující pro exilovou vládu v Londýně je považován za autora plánu na atentát na zastupujícího říšského kancléře Reinharda Heydricha. Město v roce 2019 udělilo svému rodákovi čestné občanství. Návrat ostatků byl kvůli koronavirové pandemii několikrát odsunut.