Sbormistr Kulínský čelí obvinění ze zneužívá nezletilých dívek

Pětačtyřicetiletý ředitel a sbormistr světoznámého dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský byl obviněn z trestných činů ohrožování výchovy mládeže a pohlavního zneužívání. Měl se jich dlouhodobě dopouštět na nezletilých dívkách sboru. Kriminalisté zatím shromáždili důkazy o devíti případech trestných činů, z nichž byl Kulínský obviněn.

Kulínského matka Blanka v rozhovoru pro Český rozhlas - Radiožurnál synovo obvinění odmítla. Celou věc označila za pomstu jeho první manželky a jejího současného partnera, který v případě zneužívá svého psychiatrického vzdělání. "Trestní oznámení podala jeho první žena Margita. Naprosto odmítám všechna obvinění, protože já jsme jako členka sboru celé roky spolupracovala s mým mužem a s mým synem a jsem naprosto v šoku, že je možné na základě takového tendenčního oznámení zničit práci tří generací," řekla Kulínská Radiožurnálu.

Podle Kulínské jde o snahu zdiskreditovat soubor, který v neděli odlétá na měsíční turné do Japonska. "Sbor bude vystupovat pod vedením paní doktorky Kulínské. Všechno samozřejmě běží dál, pochopitelně," řekla ČTK Kulínského manželka Linda Vágnerová. Jakékoli podrobnosti ke Kulínského případu i k zájezdu do Japonska však odmítla sdělit.

Večerník Praha napsal, že podobné podezření, jemuž čelí Kulínský, bylo spojováno i s jeho otcem Bohumilem Kulínským starším, který s manželkou dětský sbor Bambini di Praga v roce 1973 založil. "I o něm podobné podezření mezi členkami sboru kolovalo. Mluvilo se však o osahávání," napsal list. Večerník Praha naznačil, že zadržení Kulínského není příliš překvapivé, neboť se potvrzuje to, "o čem se při vyslovení jeho jména už roky v hudebním světe šušká". List napsal, že překvapení to není pro hudebníky, kteří se s Kulínským osobně znají. "Už jsem to o něm slyšel několikrát, že takovým nařčením čelil, ale takhle závažné to nikdy nebylo. Já jsem s ním nikdy neměl žádný problém, ale vždy jsem v něm cítil nějaký rozpor. Jako by měl určitý problém a řešil ho sklonem k různým slabostem. Zejména měl problém s alkoholem," řekl Večerníku Praha ředitel Pražského filharmonického sboru Petr Daněk.