Kulínský půjde za zneužívání dívek na 5,5 roku do vězení

Bohumil Kulínský, foto: ČTK

Úspěšná propagace českého státu v zahraničí není polehčující okolnost! Ve svém verdiktu v kauze Bohumila Kulínského to uvedl soudce Vrchního soudu v Praze Karel Vrzáň. Bývalého sbormistra Bambini di Praga poslal za pohlavní zneužívání sboristek na pět a půl roku do vězení. Zostřil mu tak tříletou podmínku, kterou Kulínský dostal u Krajského soudu v Hradci Králové. Případ shrnuje Milena Štráfeldová:

Bohumil Kulínský,  foto: ČTK
Kauza Bohumila Kulínského se táhne už pátý rok. Propukla v roce 2004, když byl obviněn z pohlavního zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže. Toho se měl v letech 1984 až 2004 dopustit v celkem 49 případech u sboristek Bambini di Praga. Sedm měsíců pak strávil ve vazbě. Po dvou osvobozujících rozsudcích jej loni královéhradecký krajský soud odsoudil podmínečně na tři roky. Soud tehdy přihlédl k tomu, že Kulínský v čele Bambini di Praga úspěšně propagoval Českou republiku a kulturu ve světě. Podle pražského vrchního soudce Karla Vrzáně tím ale vážně pochybil:

"Není možné souhlasit s tím, že zásluhy ve společenském přínosu pro českou společnost snižují nebezpečnost činu,"

Tomáš Sokol,  foto: ČTK
Vrchní soud tak Kulínského za zneužívání dívek, kterým v několika případech nebylo ještě ani patnáct let, odsoudil k úhrnnému trestu pěti let a šesti měsíců ve věznici s dozorem. Navíc nesmí deset let pracovat s dětmi. Kulínský, který od počátku tvrdí, že je nevinen, se k soudu nedostavil a poté nechtěl rozsudek ani telefonicky komentovat. Podle jeho obhájce Tomáše Sokola jde sice o tvrdý trest, mohl však být i vyšší:

"S ohledem na to, jak vypadala obžaloba na začátku, nemůže být tento výsledek překvapením. To bych nebyl profesionál. Samozřejmě není potěšující, ale na druhé straně je zřejmé, že to také mohlo dopadnout i hůř."

Státní zástupkyni Renatě Brabencové připadá pět a půl roku za mřížemi pro Kulínského jako adekvátní trest. S loňským podmínečným trestem královéhradeckého soudu zásadně nesouhlasila:

"Trest určitě lépe vystihuje stupeň společenské nebezpečnosti a odpovídá spíše tomu, co jsme navrhovali v písemném odvolání."

Kulínskému za zneužívání hrozilo až deset let. Současný rozsudek je pravomocný, lze se proti němu jedině dovolat k Nejvyššímu soudu. Dovolání však nemá odkladný účinek, takže Kulínský by měl do věznice nastoupit během několika týdnů. Sbor Bambini di Praga od roku 2005 vede jeho matka Bohumila Kulínská. Kulínský vystřídal různé profese a v poslední době se živil jako taxíkář. O své kauze napsal knihu rozhovorů Volný pád.