Schillerová: Zeman pro zrušení superhrubé mzdy pro příští dva roky

Prezident Miloš Zeman podpořil zrušení superhrubé mzdy, s nímž souvisí zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu, ale pouze na dva nejbližší roky. Další vláda by se měla touto změnou zabývat znovu. Podle prezidenta by zrušení superhrubé mzdy mělo být provázeno výrazným snížením daňových výjimek. Vyplynulo to z vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka po debatě prezidentova expertního týmu s ministryní financí a premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Lánech.

Zeman před jednáním plánované zrušení superhrubé mzdy kritizoval, uvedl, že odhadovaný výpadek příjmů ve výši 70 až 90 miliard korun považuje za pokus o nabourání díry do státního rozpočtu. Schillerová do Lán dorazila s prvním návrhem rozpočtu na příští rok. České televizi v sobotu řekla, že počítá se schodkem 116 miliard korun. Nezapočítala však při tom další možná opatření proti koronaviru, ani potenciální výpadek způsobený právě zrušením superhrubé mzdy. Podle jejího dnešního vyjádření tak jde o teoretické číslo, které se nezakládá na realitě, bude se měnit i podle poslední makroekonomické predikce.

Analytik Lukáš Kovanda míní, že schodek ve výši 116 miliard korun je až třikrát nižší údaj, než jaký by odpovídal realistickému vidění situace. "Sečteno, podtrženo - realističtější je počítat s deficitem veřejných financí v příštím roce kolem 330 miliard korun," uvedl dnes.