Daňový balíček: více peněz ve výplatě, dopad na veřejné finance příští rok 99 miliard korun

Jednání Senátu o daňovém balíčku, foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Deset hodin trvala v Senátu debata o daňovém balíčku. Jednalo se mimo jiné o zrušení superhrubé mzdy a kompenzace obcím a krajům.

Ilustrační foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0

Lidem zůstane v peněžence více peněz, dopad na veřejné finance příští rok bude 99 miliard korun.

Superhrubou mzdu by měly nahradit dvě sazby daně ve výši 15 a 23 procent. Senát také souhlasil se zvýšením daňové slevy na poplatníka. Obcím a krajům mají být výpadky po zrušení superhrubé mzdy částečně kompenzovány zvýšením jejich podílu na výnosech z daní.

Podle Schillerové Senát vyřešil problém

Se změnami, které teď posoudí Sněmovna, souhlasila ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO.

Alena Schillerová,  foto: ČTK / Michal Kamaryt

"Je evidentní, že Senát vyřešil problém, který byl způsoben v rámci hlasování v Poslanecké sněmovně a napravil tuto chybu. Věřím, že to velmi pomůže a že to Poslanecká sněmovna akceptuje."

Sněmovna totiž původně schválila, jak zrušení superhrubé vzdy, tak návrh, který zvýšil slevu na poplatníka zhruba o 10 tisíc. To by znamenalo dopad do veřejných rozpočtů až 130 miliard korun ročně. Vyostřené jednání tehdy v Poslanecké sněmovně trvalo až do dvou ráno. Ministryně financí pak avizovala, že se obrátí na Senát, aby zákon upravil.

Ten souhlasil se zrušením superhrubé mzdy i zvýšením daňové slevy na poplatníka, ale o menší částku, než odhlasovala Sněmovna (z dosavadních 24.840 korun ročně na 27.840 Kč v příštím roce a na 30.840 Kč v roce 2022). Přesto Senátní návrh znamená dopad do veřejných financí příští rok 99 miliard. Obcím a krajům mají být podle Senátu výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy nahrazeny z 80 procent, a to zvýšením jejich výnosů z daní.

Petr Holeček,  foto: Martin Vlček,  Kancelář Senátu,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Právě výpadky v příjmech se na balíčku nelíbily Starostům a nezávislým, řekl šéf jejich senátorského klubu Petr Holeček:

"Návrh je nekoncepční, ochuzuje státní rozpočet o mnoho miliard, ruší spoustu věcí, které by přispěly k tomu, aby státní rozpočet mohl být nějakým způsobem slušný, aby ty ztráty byly co nejmenší."

Dopad do veřejných financí? 103 miliard od roku 2023

Co znamená daňový balíček pro lidi? Těm zůstane v peněžence více peněž. Jak spočítal server Podnikatel.cz, lidé s průměrnou mzdou 34 tisíc korun si přilepší o téměř 2 tisíce. Navzdory 23% přirážce z částky nad 140 tisíc však na změnách nejvíce vydělají lidé s vyššími příjmy.

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

A jak se zákon projeví v rozpočtech? Příští rok bude dopad do veřejných financí už zmiňovaných 99 miliard. V roce 2022, kdy se projeví další zvýšení slevy na poplatníka, by to mělo být asi 120 miliard Kč a od roku 2023 by to mělo být každoročně 103 miliard korun.

Prezident v úterý uvedl, že trvá na tom, že balíček vetuje, pokus by Sněmovna setrvala u jeho původní verze. Podle jeho slov také zvýšení slevy na poplatníka narušuje rozpočtovou stabilitu. Ministryně financí chce v pátek požádat prezidenta o schůzku.

Poslanci mluví o kompromisu, ČSSD balíček nepodpoří

Zdeněk Nytra,  foto: Martin Vlček,  Kancelář Senátu,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Podle vyjádření poslanců se zdá, že by mohl senátní návrh ve Sněmovně projít. Podle předsedkyně lidoveckého senátního klubu Šárky Jelínkové je to kompromis možného. Také Zdeněk Nytra, který vede klub ODS, uvedl, že očekává souhlas Sněmovny.

"My jsme nakonec dosáhli v kompenzacích lepších čísel pro obce a kraje, než byl původní návrh a já jsem za to moc rád, že zůstane více peněz v peněženkách lidem, ať už díky patnáctiprocentní dani nebo díky té slevě na poplatníka."

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se Senátu částečně podařilo odvrátit likvidaci samospráv. Zároveň ale varoval, že kompenzace nepokryjí veškeré ztráty. Praha podle něj přijde o zhruba devět miliard ročně, tedy 15 procent rozpočtového příjmu.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že jeho strana daňový balíček ve Sněmovně nepodpoří, protože nebyly splněny podmínky týkající se zákona o rozpočtové odpovědnosti.

Také vládní ČSSD ve Sněmovně senátní verzi daňového balíčku nepodpoří. Jak uvedl šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, horní komora schválila předpis v podstatě v podobě návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO), který ČSSD odmítla podpořit už ve Sněmovně.