Jak uzdravit veřejné finance? Ministryně Schillerová chce deficity rozpočtů snižovat postupně

Alena Schillerová

Vláda schválila program, který by měl uzdravit veřejné finance. Ministryně financí Alena Schillerová nastínila návrhy na snížení rozpočtových schodků.

Už dřív uvedla, že chce deficity zmenšovat o půl procentního bodu vůči hrubému domácímu produktu ročně. Při tomto tempu by se minimálně v dalších třech letech schodky státního rozpočtu stále pohybovaly kolem 350 miliard korun.

Schillerová: Rychlejší tempo by mohlo vyvolat recesi

Eva Zamrazilová | Foto: Šárka Ševčíková,  Český rozhlas

Podle Národní rozpočtové rady je takové tempo pomalé. Její předsedkyně Eva Zamrazilová upozorňuje, že bez zvýšení daně z příjmů fyzických osob, jejíž výnos se kvůli daňovému balíčku propadne asi o sto miliard korun, se nepodaří najít dostatek nových zdrojů.

Podle ministryně Schillerové by však rychlejší tempo mohlo vyvolat recesi.

"Já zastávám názor konsolidovat pozvolna, s velkým citem a zodpovědně, tak abychom nevyvolali nějakou další recesi, kdybychom tu konsolidaci dělali nějakým drastickým způsobem."

Celkový veřejný dluh by měl podle ministerstva financí stoupnout z loňských 38,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na letošních 44,8 procenta HDP. V roce 2024 by to mohlo být až 54,6 procenta HDP. A to je jen kousek od tzv. dluhové brzdy.

Co to pro finance znamená? Při jejím překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů.

Chystají se úsporná opatření

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Ministerstvo financí chystá úsporná opatření na příjmové i výdajové straně. Jde o komplexní revizi daňového systému, včetně úprav spotřebních daní, revizi zdanění globálních společností, seškrtání provozních výdajů ministerstev. Jak uvedla Alena Schillerová, jedná se i o redukci daňových výjimek.

"Je mi jasné, že celá řada z nich má sociální rozměr, takže těžko budeme rušit slevy na děti a tyto věci, o kterých se vede debata. Ale je tam celá řada dalších věcí, kdy se třeba budeme bavit o zdanění globálních firem. Experti ministerstva financí říkají, že bychom mohli získat mezi deseti až dvaceti miliardami."

Vláda Andreje Babiše (ANO) prosadila od letošního roku zrušení superhrubé mzdy. Schválený daňový balíček přitom podle dřívějších výpočtů MF připraví veřejné finance ročně o zhruba 100 miliard korun. Vláda uváděla, že se jedná o změnu pouze na dva roky, přímo v zákonech ale časové omezení není.

Ministerstvo snížilo odhad růstu spotřeby

Foto: ds_30,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Jak uvedl Karel Kotoun z poradenské společnosti Accenture, zadlužení ČR v porovnání s ostatními státy je relativně nízké. Na druhou stranu cena českých dluhopisů stále roste, což poukazuje na rostoucí nedůvěru investorů v českou ekonomiku.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že ministerstvo zmírnilo svá očekávání ohledně spotřeby domácností. V lednu úřad očekával letošní růst spotřeby o 3,3 procenta. Nově ovšem ministerstvo odhad snížilo jen na 0,1 procenta. Ministerstvo podle jeho slov tak nepočítá s tím, že se zrušení superhrubé mzdy a realizace odkládané spotřeby promítne výraznějším způsobem už letos. Stát by se tak mělo až v příštím roce.