Schröder chce v Praze navázat dobré vztahy s novou českou vládou

Německý kancléř Gerhard Schröder se dnes v Praze setká s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Stanislavem Grossem. Při jednodenní návštěvě chtějí politici obou zemí potvrdit, že dobré česko-německé vztahy pokračují i po nedávné změně české vlády.

Hlavním bodem návštěvy je kancléřovo vystoupení na téma modernizace sociálního státu v Evropě, kterého se v pražském paláci Žofín zúčastní i nastupující evropský komisař a Grossův předchůdce v čele kabinetu Vladimír Špidla.

Schröder a Gross mají při jednání v Hrzánském paláci stvrdit dobré vztahy obou zemí a dát najevo, že tragické kapitoly společné historie je už nezatěžují. O majetkových nárocích sudetských Němců by jednat neměli. Německá vláda opakovaně potvrdila, že nemá žádné majetkové nároky a že nebude podporovat nároky některých jednotlivců, kteří chtějí odškodnění dosáhnout soudní cestou. Aktuální není ani zvažované české gesto vůči perzekvovaným českým Němcům žijícím v České republice. Premiéři se zaměří především na mezinárodní otázky - rozšíření EU o Turecko, ratifikaci evropské ústavy, finanční perspektivu unie a situaci v Iráku. Po jednání s premiérem Grossem odjede Schröder na Žofín, potom jej přijme na Pražském hradě prezident Klaus. Večer se má kancléř na německém velvyslanectví na Malé Straně zúčastnit recepce pořádané ke Dni německé jednoty.