Přehled tisku

Gerhard Schröder a Václav Klaus (Foto: ČTK)

Informace o návštěvě německého kancléře Gerharda Schrödera zaplňují přední místa zpravodajství úterních českých deníků. Schröder v pondělí v Praze potvrdil, že berlínská vláda nepodpoří žaloby, které na Českou republiku podaly desítky sudetských Němců. Hlavním tématem jeho rozhovorů s premiérem Stanislavem Grossem byla společná budoucnost v Evropské unii, i když se nevyhýbali ani dopadům minulosti. Za velmi dobré označil česko-německé vztahy i prezident Václav Klaus, s nímž se kancléř sešel na Pražském hradě.

Gerhard Schröder a Václav Klaus  (Foto: ČTK)
Informace o návštěvě německého kancléře Gerharda Schrödera zaplňují přední místa zpravodajství úterních českých deníků. Schröder v pondělí v Praze potvrdil, že berlínská vláda nepodpoří žaloby, které na Českou republiku podaly desítky sudetských Němců. Hlavním tématem jeho rozhovorů s premiérem Stanislavem Grossem byla společná budoucnost v Evropské unii, i když se nevyhýbali ani dopadům minulosti. Za velmi dobré označil česko-německé vztahy i prezident Václav Klaus, s nímž se kancléř sešel na Pražském hradě.


Komentáře tisku se věnují především volební kampani ODS. Odhodlání vyhrát podzimní krajské a senátní volby, dojem jednoty vyjádřený heslem "jsme tým" a tvrdá kritika nynější vlády charakterizovaly pondělní zahájení kampaně občanských demokratů. Většina listů se shoduje v tom, že kampaň je poznamenána kauzou údajného uplácení unionisty Zdeňka Kořistky ze strany ODS. Domnívají se také, že přílišná hysterie a vulgarismus mohou straně jen uškodit.

Podle Lidových novin měla ODS dobrou šanci reagovat na billboardy s premiérem Stanislavem Grossem kampaní, ve které nenabídne jen "vyretušovanou a bezobsažnou tvář", ale konkrétní a srozumitelný program. Právě to by potenciální voliči nejvíc ocenili, protože věcná témata české politice chybějí. Po pondělní tiskové konferenci ODS se však podle listu zdá, že ODS opravdu nemá do kampaně lepší téma, než několik dní staré zatčení svých vyjednavačů v kauze údajného uplácení poslance Kořistky. "Ukazuje se, že ODS nezvládá roli silné a sebevědomé strany, čekající na volební úspěch. Místo toho připomíná znervóznělou a poblázněnou partičku zahnanou do kouta," píše komentátor. Hysterie je silná emoce, pokud je však vyvolaná nedůstojnou kauzou Kořistka a uměle přiživovaná samými šéfy ODS, tak podle LN rozhodně nestačí na volební úspěch. "Nové voliče získá tato strategie jen těžko, spíš nějaké váhající ze současného zhruba třicetiprocentního elektorátu vytlačí," konstatuje autor.


Občanští demokraté podle Hospodářských novin reagují na vzniklý skandál v kauze Kořistka sice agresivně a vulgárně, ale vlastně obranně. Strana se totiž nemůže zbavit dvou věcí. Ke schůzce, na které měl být zároveň nabídnut úplatek, došlo z iniciativy předsedy Mirka Topolánka a na rozdíl od ostatních aktérů Kořistka podstoupil zkoušku na detektoru. Pak může být podle listu jak osočování policie, tak burcování proti hrozícímu spojení ČSSD s komunisty v krajích vnímáno jako odvádění pozornosti. Obzvláště stalo-li se jedinou viditelnou "politickou" prací strany. ODS pod Topolánkovým vedením navíc straší neustále a ať jde o cokoli, přičemž kalibr příměrů je z těch nejtěžších. Od srovnávání s dobou druhé světové války po únor 1948, připomíná autorka komentáře. Upozorňuje však, že častým opakováním sebesilnější vulgarity zevšední. A pak je otázka, zda taková politika neztratí účinnost právě ve chvíli, kdy o něco skutečně jde.


Vlajka signalizující přídomnost prezidenta na Pražském hradě
Z dalších témat si všímají Lidové noviny iniciativy, která by mohla posílit pravomoci prezidenta. Občanští demokraté podle listu vítají, že "někdo" propašoval do návrhu ústavní novely omezující imunitu zákonodárců také několik paragrafů, které by hlavě státu umožnily případně i odvolat vedení České národní banky, Ústavního a Nejvyššího soudu. Takováto dalekosáhlá změna ústavy, jakou podsunuli anonymní poslanci, by si však podle autora poznámky zasluhovala rozsáhlejší diskusi. A pokud by byla dosažena i shoda na širší politické bázi, tak alespoň náznak veřejné debaty. Ničím takovým se anonymové ze sněmovny neobtěžovali, podotýká komentátor. Zdůrazňuje, že ze dvou set zákonodárců se ani nenašel nikdo, kdo by upozornil veřejnost na to, co se ve sněmovně chystá.


Aby Evropská unie dosáhla úspěchu v klíčové oblasti, tedy v konkurenceschopnosti, bylo by podle předsedy Evropského parlamentu Josepa Borrella třeba rozvíjet užší politickou unii. "To znamená přesně opak toho, co říkal váš prezident Václav Klaus při návštěvě v Madridu," uvedl Borrell v rozhovoru pro deník Právo. Klaus minulý týden kritizoval v Madridu kromě jiného také euroústavu a její autory. Borrel prý nebyl překvapen, protože zná Klausův způsob uvažování o unii. "Jako předseda europarlamentu musím mít úctu k názorům politických osobností, ale to mi nebrání říci, že z osobního hlediska tento názor nesdílím. Je mi líto, že v Evropě jsou lidé, kteří mají tyto představy. Domnívám se, že takto nemůžeme jít kupředu. Respektuji tedy jeho (Klausův) názor, ale lituji ho," řekl. Ne všechny vlády budou podle Borrella sdílet představu, o čem je nebo v čem tkví konkurenceschopnost. "Stačí si opět poslechnout prezidenta Klause, abychom pochopili, že všichni nesdílejí jeden pohled. Jeho názory na některé otázky jsou překvapivé," konstatoval předseda EP. Poznamenal, že se nechce pouštět do debaty s někým, kdo není přítomný. "Ale není možno říci, že fiskální harmonizace představuje vůli o zachování monopolů a privilegií," dodal. Konkurenceschopnost a sociální soudržnost nejsou podle Borrella protichůdné věci, ale navzájem se doplňují. "Když zničíme sociální soudržnost, tak nakonec ztratíme konkurenceschopnost," poznamenal předseda Evropského parlamentu v rozhovoru pro deník Právo.


Státní podnik Lesy ČR chce získat do svých rukou větší část obchodu se dřevem a lesnické firmy se proto obávají zestátnění tohoto oboru. Podnikatelé tvrdí, že státní úředníci používají při argumentaci zmanipulované údaje. Jak informují Hospodářské noviny, v pondělí o tom podnikatelé jednali s ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem. "Zahájili jsme dialog, v němž je nutné pokračovat. Jedná se nám například o manipulaci s daty při kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu ze strany vedení Lesů ČR," řekl prezident České asociace pracovníků v lesním hospodářství Josef Horák. NKÚ z podkladů státních Lesů ČR usoudil, že prodej dřeva státní firmou je efektivnější než prodej přes soukromé lesnické společnosti. Ministr Palas tím zdůvodňuje změny, které chce v lesním hospodářství uskutečnit. Následné nezávislé audity však podle Hospodářských novin prokázaly, že efektivnější jsou naopak soukromníci. "Předložíme vedení ministerstva rozbor našich argumentů," přislíbil Horák. Mluvčí ministerstva Martin Severa k jednání pouze uvedl, že se obě strany shodly na potřebě lepší komunikace, uvádějí Hospodářské noviny.


Do Národního registru občanů, kteří odmítají posmrtný odběr tkání a orgánů, se za první měsíc jeho existence zaevidovalo 134 Čechů. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na vyjádření mluvčí ministerstva zdravotnictví. Lékaři, kteří se zabývají transplantacemi orgánů, musí do registru před každým odběrem nahlížet. "Zatím v něm nebyl nikdo ze zemřelých, které jsme vytipovali jako potenciální dárce," řekla listu ředitelka České transplantační společnosti Eva Pokorná z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Měsíčně využijí lékaři orgány od necelé desítky dárců. "Pro transplantační medicínu a nemocné by samozřejmě bylo nejlepší, kdyby v registru nebyl nikdo, ale každopádně je správné, že možnost odmítnout konečně existuje," uvedla Pokorná. V České republice platí dlouhodobě zásada předpokládaného souhlasu s odběrem orgánů, pokud občan nedá najevo, že si nepřeje, aby jeho orgány byly transplantovány. Od roku 2002 platí transplantační zákon, který počítal se vznikem registru lidí odmítajících stát se dárci. Loni transplantovali čeští lékaři 551 orgánů. Čtyři stovky pacientů získaly zdravou ledvinu, dalším bylo voperováno nové srdce, játra, plíce a slinivka. S výjimkou ledvin mohou čekatelé tyto orgány získat pouze od zemřelého dárce, připomíná Mladá fronta Dnes.


Harry Potter anglické spisovatelky J. K. Rowlingové se stal nejoblíbenější knihou českých čtenářů, kterou pondělí v sále Městské knihovny Praze vyhlásil nový ředitel Národní knihovny ČR Vlastimil Ježek. Kouzelnický hrdina získal 4301 hlas z celkového počtu 93 252 odevzdaných anketních lístků, informuje deník Právo. Anketu uspořádal od 1. března do 30. září Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Podílelo se na ní i 500 knihoven.

Na druhém místě se umístil Pán prstenů J. R. R. Tolkiena, třetí je Bible, čtvrtý Saturnin Zdeňka Jirotky a pátá Babička Boženy Němcové. Po ní se umístil román Egypťan Sinuhet a na sedmém místě Malý princ. Mezi padesátku nejoblíbenějších knih se dostalo dvacet titulů českých autorů. Kromě Jirotky a Němcové to jsou Krtečkova dobrodružství Zdeňka Milera, Haškův Švejk, Sekorův Ferda Mravenec i Rychlé šípy Jaroslava Foglara. Více než 30 000 hlasů odevzdali čtenáři v březnu, v září pak 20 000, poslední den se vyjádřilo 2600 lidí, uvádí deník Právo.