Šéf civilní rozvědky František Bublan povede vnitro

Ředitel civilní rozvědky, signatář Charty 77 a někdejší duchovní František Bublan vystřídá zřejmě v čele ministerstva vnitra nastupujícího premiéra Stanislava Grosse. Bublan stanul v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v březnu 2001 a už půl roku po nástupu do funkce se musel vyrovnat s novou situací, která nastala po teroristických útocích na Spojené státy. V poslední době se třiapadesátiletý Bublan v médiích často vyjadřoval k práci tajných služeb, například v letos v dubnu mluvil o tom, jakou úlohu jeho úřad sehrál v případu unesených českých novinářů v Iráku. Více pozornosti ale vyvolal požadavek nejen civilní rozvědky na novou legislativní úpravu práce tajných služeb. Ty požadují snadnější a rychlejší přístup k informacím od státních orgánů i soukromých firem.

Bublan přitom řekl, že by nejraději šel podobnou cestou jako Němci, kteří přijali zvláštní protiteroristický zákon, který v případě podezření na možný útok rozšiřuje pravomoci státních orgánů. Proti rozšíření pravomocí tajných služeb se ale postavila část veřejnosti i opozice. Například šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, občanský demokrat Jan Vidím k tomu řekl, že požadavky tajných služeb jsou mnohonásobně nadsazené.

Jako šéf civilní rozvědky se Bublan stal jedním z aktérů takzvané "války tajných služeb". Koncem roku 2002 příslušníci Bezpečnostní informační služby (BIS) sledovali své kolegy z ÚZSI, na což si Bublan stěžoval u vedení BIS. Případem se zabývala Inspekce Bezpečnostní informační služby i Poslanecká sněmovna. Státní zástupce ale nakonec kauzu, kterou nejspíše pokynem ke sledování rozpoutal bývalý ředitel BIS Jiří Růžek, začátkem letošního roku odložil.

Právě z civilní kontrarozvědky přitom František Bublan do ÚZSI přišel. Do tehdejší Federální bezpečnostní informační služby přišel Bublan v roce 1991, tři roky pracoval jako řadový operativec, zpočátku se věnoval sektám. V letech 1994 až 1998 působil jako ředitel brněnského odboru BIS, následující tři roky byl ředitelem sekce civilní kontrarozvědky, mimo jiné koordinoval činnost krajských expozitur.

František Bublan se narodil 13. ledna 1951 v Třebíči, po gymnáziu studoval Vysokou školu zemědělskou, roku 1976 absolvoval Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy. Dva roky působil jako duchovní, po podpisu Charty 77 přišel o státní souhlas a až do roku 1990 pracoval v dělnických profesích, mimo jiné jako řidič dodávky nebo sanitky. Je ženatý a má tři dospělé děti.