Vládní nabídku na návrat zpět do vlasti už využilo několik desítek cizinců

Foto: ČTK

Dvě stě sedmdesát cizinců využilo za první týden nabídku vlády a podalo si žádost o letenku zpět do své vlasti, ke které dostanou ještě navíc 500 euro. Z Česka už do konce minulého týdne odcestovalo 56 cizinců.

Prvních šestnáct cizinců z Mongolska odletělo 19. února z pražského ruzyňského letiště,  foto: ČTK
Právě o řešení problematiky cizinců, kteří v důsledku ekonomické krize přišli v Česku o práci, debatovali v neděli v České televizi ministr vnitra Ivan Langer a sociální demokrat, předseda sněmovního Výboru pro bezpečnost František Bublan. Vládní projekt počítá ve své první fázi s 60 miliony korun, které vystačí na dva tisíce zájemců. Jaké kroky by mohly nastat, pokud bude zájem větší vysvětlil v ČT Ivan Langer.

"Pokud se ukáže, že zájem je větší, než je ta původně stanovená kapacita těch dvou tisíc osob, půjdu na vládu a budu přesvědčovat svoje kolegy, že se vyplatí rozšířit ten projekt, neboť veškeré finanční náklady jsou nižší, než kdybychom museli jít cestou nucených návratů."

Dobrovolné návraty cizinců zpět do vlasti se podle Ivana Langera vyplatí nejen cizincům ale i českým občanům.

Ivan Langer
Ministra vnitra také minulý týden uvedl, že cizinecká policie začne po 30 dnech od spuštění projektu s přísnějšími kontrolami. Slibuje také razantnější postup proti těm, kdo jsou v Česku nelegálně.

"Každý, kdo bude kontrolován a bude zjištěno, že porušil zákon, tak musí počítat s tím přísným postihem. Všichni musíme dodržovat zákony a platí to bez ohledu na to, jestli jsem Čech, Vietnamec, Mongol nebo Ukrajinec."

František Bublan ale míní, že odjezd dvou tisíc cizinců příliš nepomůže, mnoho dalších v Česku zůstane a bude pracovat třeba načerno.

"Dalo by se uvažovat o tom, že by třeba část z nich vykonávala veřejné práce, aby si na tu cestu domů vydělala. Část z nich by mohla třeba posílit naše učňovské školství, protože máme nedostatek učňů. Pokud by zde chtěli alespoň nějaký čas zůstat, mohli by se tady vyučit. Vetšinou jsou to lidé, kteří nejsou ničím vyučení, nic neumí, neumí česky a podobně. Já neříkám, že toto je samospasitelné, ale tak jako nejsou samospasitelné dobrovolné návraty."

František Bublan dodal, že pokud sociální demokraté vystřídají na ministerstvu současného šéfa resortu vnitra Langera, zřídí imigrační úřad, který spojí instituce zabývající se cizineckou problematikou. Tento úřad by působil nejen na území Česka, ale např. také ve Vietnamu či Mongolsku.