Modré karty pro cizince

0:00
/
0:00

Povolení k pobytu asi budou s biometrickými údaji a firmy budou spoluodpovědné za zaměstnané cizince. Předpokládá to vládní novela zákona o pobytu cizinců, kterou schválila Poslanecká sněmovna.

Obsáhlá novela cizineckého zákona zavádí vedle povolení k pobytu s biometrickými údaji a větší zodpovědnosti firem za zaměstnané cizince i tzv. modré karty. Cizince by opravňovala k dlouhodobému pobytu i k výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci. Předloha rovněž obsahuje opatření, která mají zamezit účelovým podáváním žádostí o dlouhodobý pobyt ke krátkodobé legalizaci pobytu. Počet cizinců, kteří takto postupují, podle ministerstva vnitra narůstá.

Zákon, který míří do Senátu, počítá i s převodem cizinecké agendy z policie na ministerstvo vnitra. Podle ministra vnitra Radka Johna se tím ale význam cizinecké policie nesnižuje:

Radek John
"Její významná role bude na letištích, dokonce s teroristickou hrozbou ta role posiluje. Na druhé straně půjde o zcivilnění cizinecké policie, protože je úplný nesmysl, aby ti, kteří vydávají administrativní věci, byli v uniformě a my, občané, pak platili jejich výsluhy. Navíc řada policistů bude převedená pod krajská velitelství, takže takové ty řeči, že bude málo policistů, není pravda. Naopak, na ulicích bude mnohem více policistů než dosud. My jsme velmi rádi, že se to povedlo."

Od nového roku bude povolení k pobytu vydávat místo cizinecké policie ministerstvo vnitra. Předseda sněmovního bezpečnostního výboru František Bublan se ale obává, že vnitro převod agendy nezvládne a cizinci budou na vydaní dokladů čekat opět několikahodinové fronty:

František Bublan
"Má to vliv i na to, že cizinecká policie nebude liniově řízená, bude rozpuštěná do jednotlivých krajů, a zatím je z toho docela velký zmatek. Navíc se bojím, že i to prověřování cizinců bude velice formalistické, protože ti úředníci nemají takovou tu praxi policistů, kteří už poznají falešný doklad a možná už i znají různé finty cizinců. Toho se trošku obávám, že to bude mít dopad i na bezpečnost."

Pro cizince předloha přináší také povinnost mít sjednané dostatečné zdravotní pojištění. Poslanec ODS Boris Šťastný také navrhoval, aby žadatelé o pobyt nad 90 dní museli projít zdravotní prohlídkou v akreditovaných zdravotnických zařízeních, což se však nelíbilo poslancům ČSSD. František Bublan k tomu ještě před hlasováním řekl:

"U tohoto pozměňovacího návrhu je silně cítit vliv komerčních zdravotních zařízení, které by musely za úplatu dělat vstupní zdravotní prohlídky pro všechny cizince. Myslím si, že je to i proti směrnici Evropské unie, a z toho důvodu to odmítáme."

Poslanci nakonec tento návrh Borise Šťastného nepodpořili. Ten však svůj záměr nevzdává:

"Vzhledem k tomu, že tento návrh nezískal podporu ministerstva vnitra, já půjdu cestou zdravotního výboru, čili všem našim koaličním partnerům i opozici předložím ve stejném znění poslanecký návrh zákona, a následně se jej pokusíme prosadit jako samostatnou novelu."

Novela také stanoví povinnost zaměstnavatele hradit náklady spojené s vyhoštěním cizince. Případnému vyhoštění cizinců, kteří budou přistiženi při práci načerno, by mělo předcházet azylové řízení.