Šéf Mero: Dodávky ropy do ČR budou obnoveny v pátek, nebo v sobotu

Dodávky ropy do Česka ropovodem Družba by mohly být obnoveny v pátek, nebo v sobotu. České televizi to řekl předseda představenstva společnosti Mero Jaroslav Pantůček. Ropa už podle něj teče na Slovensko i do Maďarska. Mero vlastní a provozuje ropovody Družba a IKL na českém území.

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za srpnový tranzit. Rusko sice peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět. Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy pak Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto řešení se však podle slovenského přepravce ropy Transpetrol netýká dodávek do ČR.

Podle předsedy představenstva společnosti Mero Jaroslava Pantůčka je potřeba získat povolení státu k tomu, že tranzitní poplatky budou vyňaty ze sankcí EU, že je možné je zaplatit, a tím situaci odblokovat. Povolení vydává Finanční analytický úřad (FAÚ). Mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová uvedla, že FAÚ již učinil veškeré úkony nezbytné k tomu, aby opět mohla proudit ropa do České republiky. Mohou tak být zaplaceny tranzitní poplatky.